Shoreliner vangt plastic soep in de Lekhaven

 

Op 2,3 en 4 september vinden de Wereldhavendagen plaats in de Rotterdamse haven. Deze staat dit jaar in het teken van ‘The Smartest Port’. Diverse bedrijven delen innovaties die de Rotterdamse haven slimmer, efficiënter, beter en duurzamer maken. Tauw laat met de pilot ‘Shoreliner’ zien hoe de plastic soep in havens gevangen én duurzaam verwerkt kan worden.

 

Op zaterdag 3 september worden er, als onderdeel van de Wereldhavendagen, diverse activiteiten georganiseerd in Merwe-Vierhavens (M4H). Via fietstochten kunnen bezoekers op een ontdekkingstocht door het gebied. Zo ook de ‘Parfum de BoemBoem’-route, waarbij een gids over iedere plek interessante weetjes en achtergronden weet te vertellen.

Schone taluds in de haven

Eén van de stops op bovengenoemde route is de ‘Shoreliner’ die Tauw in samenwerking met TenCate Geosynthetics, Dow Chemical en JP Schilder BV in opdracht van het Havenbedrijf Rotterdam (als onderdeel van het project Port Waste Catch) heeft geïnstalleerd. De ‘Shoreliner’ voorkomt afval in de haven en op de taluds. Het ‘gevangen’ plastic afval wordt vervolgens gerecycled.

Doordat de wind het afval in de ‘val’ blaast, kan op een duurzame manier (zeer weinig energie nodig) een betere waterkwaliteit gerealiseerd worden. Als uit afvalanalyse blijkt dat de afkomst van het afval herleidbaar is, kan watervervuiling bij de bron worden voorkomen.

Gustav Egbring, projectleider bij Tauw, is enthousiast over de pilot: ‘Super dat we de mogelijkheid krijgen om deze innovatie te testen in de Lekhaven. Het komende jaar monitoren we de resultaten, zodat het concept wellicht nog verder verbeterd kan worden.’

Meer informatie
Meer informatie over de Wereldhavendagen is te vinden op www.wereldhavendagen.nl. De pilot Shoreliner is onderdeel van het project ‘Port Waste Catch’ van het Havenbedrijf Rotterdam. Meer informatie over het Merwe-Vierhavensgebied (M4H) vindt u op www.inm4h.nl.


Contactpersoon: Remco Pikaar