De klimaatverandering vraagt om aanpassingen in ons waterbeheer; door zeespiegelstijging en extremer weer moeten we onze dijken versterken. SoSEAL is een natuurlijke en kosteneffectieve techniek die bij droogte water in de bodem kan vasthouden en een aantal belangrijke zwaktes van dijken kan verhelpen. TAUW is koploper in het toepassen van deze innoverende techniek, die veel potentie heeft voor een breed scala aan toepassingen in de bodem.
SoSEAL (Soil Sealing by Enhanced Aluminum and DOM Leaching) richt zich op het stimuleren van natuurlijke bodemvormende processen, waarbij we - simpel gezegd - een slecht waterdoorlatende laag in een goed doorlatende bodem creëren. Zo wordt de ondergrond als het ware ‘dichtgekit’ zodat het water er minder goed doorheen kan stromen.
SoSEAL is gebaseerd op een natuurlijk proces waarbij er door neerslag van organisch materiaal en metalen een slecht doorlatende bodemlaag wordt gevormd. Met SoSEAL bootsen we dit proces na door miniscule vlokjes, bestaand uit organische stof met aluminium-ionen, via een ingenieus injecteersysteem in de bodem te brengen. Deze vlokjes verstoppen de poriën tussen de zanddeeltjes en klonteren tot grotere vlokken, waarmee ze een barrière vormen voor stromend water.
SoSEAL is een kosteneffectieve, robuuste en duurzame bio-based technologie. Het grote voordeel van SoSEAL is dat ingrijpende maatregelen, zoals het plaatsen van stalen damwanden, voorkomen kunnen worden. Dit betekent dat er fors bespaard wordt op kosten en ruimte, er geen ingrijpende verstoringen van de bodem plaatsvinden en dat er nauwelijks hinder is voor de omgeving.
SoSEAL is geschikt voor vele geohydrologische toepassingen, zoals:
TAUW heeft deze techniek in consortium met de Universiteit van Amsterdam, TU Delft, Heijmans Infra, Movares en De Vries & Van de Wiel ontwikkeld. De ‘proof of concept’ voor het aanleggen van een kwelscherm met de SoSEAL techniek is inmiddels op een grootschalige testlocatie geleverd. Op dit moment wordt gewerkt aan verdere toepassingen van deze techniek, onder andere in het kader van het HoogWaterBeschermingsProgramma.
Leg uw vraagstuk voor aan onze experts, wij adviseren graag.