De bouwsector heeft dankzij een ‘soilwashing’-techniek van TAUW en De Vries & van de Wiel een grote zorg minder. Met deze nieuwste innovatie kan de meest verontreinigde PFAS-houdende grond worden gereinigd. Kostenefficiënt en duurzaam. Het tijdschrift Land en Water heeft hier een uitgebreid artikel aan gewijd.
Toen er in 2019 strenge regels en normen aan de grond werden gesteld om het te hergebruiken, kwamen veel grond-, weg- en waterbouwprojecten stil te liggen. De bestaande varianten van soilwash voor de klassieke verontreiniging richten zich vooral op het afscheiden van de slibfractie waar de verontreiniging zich in concentreert. Voor PFAS werkt dit niet en bovendien blijven de PFAS-moleculen dan intact. Het DEME Hybrid Soilwashing Process is wezenlijk anders en biedt een duurzaam alternatief om met PFAS-verontreinigde grond te reinigen.
Hoe dit in z’n werk gaat, vertellen Jochem Bloemendaal (adviseur bij De Vries & van de Wiel) en Jeroen Gmelig Meyling (senior projectleider van TAUW) in het artikel 'Storten PFAS-grond niet nodig' dat verschenen is in het vakblad Land + Water van april 2021.
Klik dan op onderstaande button om het artikel te downloaden.
Meer informatie over onze expertise op dit gebied is te vinden op onze PFAS-pagina.
Leg uw vraagstuk voor aan onze experts, wij adviseren graag.