Succesvolle Masterclass Gezond en Veilig werken ISO 45001

Masterclass over de transitie OHSAS 18001 naar ISO 45001.

Op 26 februari hebben we op onze Tauw-locatie in Deventer de eerste Masterclass uit de reeks ‘Veilig en gezond werken met ISO 45001: handvatten voor transitie’ verzorgd. Bedrijven die werken met OHSAS 18001 moeten uiterlijk in 2021 de transitie hebben gemaakt naar ISO 45001. ISO 45001 is de nieuwe norm voor arbomanagementsystemen die gezond en veilig werken borgt en draagt bij aan de compliance van bedrijven.

Masterclass bijwonen?

Een integraal managementsysteem (waaronder ISO 9001, ISO 14001, ISO 45001 en NTA 8620) zorgt voor een betere risicobeheersing en grip op prestaties door gerichte sturing. Hierbij staat de intrinsieke motivatie om veilig en gezond te werken centraal. Tijdens de masterclasses gaan we dieper in op de integraliteit van managementsystemen, delen we kennis en ervaring en zoeken we gezamenlijk naar handvatten om deze integraliteit bij bedrijven verder te ontwikkelen.

Betrokkenheid en commitment cruciaal

Tijdens deze eerste Masterclass werd ingezoomd op veilig en gezond werken anno 2021, waarna Ron Helmich van Fokker Aerostructures en adviseurs van Tauw hun ervaringen deelden. Hieruit kwam vooral naar voren dat veilig en gezond werken ‘geen HSEQ-feestje’ is, maar dat betrokkenheid en commitment vanuit zowel het management als de werkvloer cruciaal is om gezond en veilig werken met ISO 45001 mogelijk te maken.

Handvatten voor implementatie ISO 45001

Er werd veel gediscussieerd naar aanleiding van de vragen die het management doorgaans aan een HSEQ-afdeling stelt over de implementatie van de ISO 45001: Wat levert dit nu op? En wat gaat dit allemaal kosten? Hiervoor zijn onderstaande handvatten gegeven:

  • Veilig werken is geen luxe maar een must. Het management is aansprakelijk voor het gezond en veilig werken van zijn medewerkers.
  • Heb je geen tijd om het goed te doen, heb je dan wel tijd om het opnieuw te doen? Door te besparen op of geen tijd te hebben voor gezond en veilig werken ontstaan faalkosten.
  • Een bedrijf dat gezond en veilig werkt, werkt aan haar goede naam en voorkomt imagoschade.
  • Een goede leidraad in de vorm van de ISO 45001 voorkomt dat wielen opnieuw moeten uitvinden.

Vervolgens gingen de deelnemers in groepjes uiteen voor een korte workshop om te ervaren hoe belangrijk en tegelijkertijd lastig het is om je stakeholders te kennen en te weten welke risico’s én kansen zij met zich meebrengen.

“Opvallend was het enthousiasme van de deelnemers over de voorbeelden en de ervaringen die Ron Helmich van Fokker Aerostructures en onze Tauw-adviseurs met hen deelden”, vertelt Henry Raben, directeur Business Unit Industry bij Tauw. “Op 7 maart vindt er op de RDM-campus in Rotterdam een herhaling van deze Masterclass plaats, hopelijk ontstaan er dan weer zulke levendige discussies over de toepassing van dit managementsysteem.”

Aanmelden voor deze masterclass is mogelijk tot en met 6 maart.

 

Masterclass-serie

Deze masterclasses zijn de eerste in de reeks die we dit jaar organiseren over thema’s zoals de Omgevingswet en verborgen chemicaliën in de bodem (emerging contaminants). Daarnaast staan we dit najaar feestelijk stil bij ons 90-jarig bestaan.

Hoe kunnen wij u helpen?

Leg uw vraagstuk voor aan onze experts, wij adviseren graag.