Tauw begeleidt POP pesticiden projecten in Vietnam

Sinds 2010 timmert Tauw succesvol aan de weg in Vietnam. Tauw begeleidt daar ‘persistente organische pesticiden’-projecten (POP pesticiden). Het Tauw projectteam onder leiding van Boudewijn Fokke is inmiddels gestart met het derde grote project.

In Vietnam zijn naar schatting meer dan 3.000 locaties verontreinigd met POP pesticiden. Vietnam heeft, als lid van de Stockholm Conventie, een Nationaal Implementatie Plan (NIP) opgesteld met daarin een werkplan voor het elimineren van de humane en ecologische risico’s, die veroorzaakt worden door deze verontreinigde locaties. Het ‘Global Environmental Funds’ (GEF) ondersteunt Vietnam door fondsen beschikbaar te stellen voor de uitvoering van projecten in het kader van de implementatie van het NIP. De ‘United Nation Development Program’ (UNDP) van Vietnam is de organisatie die deze fondsen beheert en uitgeeft. De uitvoerende organisatie is het ‘Ministry of Natural Resources and Environment’ (MONRE).

Terugblik: eerste project in 2010

In september 2010 haalde Tauw het eerste UNDP POP pesticiden project in Vietnam binnen. Het betrof een korte missie voor het maken van een gedetailleerd programma voor de UNDP. Dit programma heeft de volgende drie componenten:

1. Verbeteren van de capaciteit van verschillende lokale autoriteiten die betrokken zijn bij het uitvoeren van het NIP met betrekking tot het opruimen van de oude voorraden van POP pesticiden en het saneren van verontreinigde locaties

2. Saneren van vijf POP pesticiden verontreinigde locaties, inclusief het vernietigen van 1,140 ton POP pesticiden

3. Verbeteren van de handhaving voor wat betreft het importverbod en gebruik van illegale POP pesticiden

 

Tweede project

Na een succesvolle offerteprocedure heeft Tauw in augustus 2011 een tweede contract met de UNDP getekend. Dit is het vervolgproject ‘Consultancy Services of building capacity to eliminate POPs pesticides stockpiles in Vietnam’. De doelstelling van dit project is om de MONRE te ondersteunen bij het implementeren van de eerste twee hierboven genoemde projectcomponenten. Dit project is in oktober 2011 gestart en zal in november 2014 worden afgerond.

Derde opdracht

Sinds oktober 2013 versterkt projectmanager Boudewijn Fokke van Tauw als ‘Visiting Senior Technical Expert’ het Vietnamese POP pesticiden projectteam van de MONRE. Deze derde opdracht bestaat uit vijf missies van elk 22 dagen. Ook deze opdracht zal in november 2014 worden afgerond.

Projectteam Vietnam

Vanuit Tauw zijn Berto Collet, Matthijs Bouwknegt, Guido van de Coterlet en Boudewijn Fokke betrokken. Het Vietnamese projectteam bestaat uit twee lokale technische adviseurs, de projectleider, een financieel medewerkster en twee secretaresses. De projectvoertaal is Engels, de projectdocumenten worden vertaald in het Vietnamees. Het projectkantoor bevindt zich in een buitenwijk van Hanoi. De projectlocaties liggen voor het grootste deel in het midden van Vietnam en er wordt voor het veldwerk veel gereisd.

Werkzaamheden

Tauw heeft diverse trainingen verzorgd. Er zijn tien verontreinigde locaties onderzocht. Er zijn terugsaneerwaarden voor grond ontwikkeld en er wordt een handleiding geschreven voor het onderzoeken en saneren van met POP pesticiden verontreinigde locaties. Ook is er juridisch advies gegeven met betrekking tot de uitvoering van bodemsaneringen. Daarnaast begeleidt Tauw verschillende bodemsaneringen. Boudewijn Fokke is ook lid van een UNDP evaluatiepanel dat de internationale en nationale offertes voor onder andere de destructie van de 1,140 ton POP pesticiden en diverse bodemsaneringsprojecten beoordeelt.

POP pesticiden

Tot het eind van de jaren ‘70 zijn er wereldwijd grote hoeveelheden POP pesticiden gebruikt als bestrijdingsmiddel in de landbouw. Dit heeft geleid tot ophoping van grote hoeveelheden POP pesticiden die niet altijd goed zijn behandeld en opgeslagen. Daarmee vormen ze een groot gevaar voor de omgeving en de gezondheid van mensen.

Tauw is wereldwijd actief bij het opsporen van POP pesticiden en het saneren van met POP pesticiden verontreinigde locaties. Samen met (lokale) overheden werken wij aan een veilige opslag en vernietiging van deze giftige stoffen en het saneren van verontreinigde sites. Ook geven wij trainingen aan overheden (capacity building) in het kader van de implementatie van ‘The Stockholm Convention on POP’.