TAUW herstelt ‘vogelparadijs’ in de Lepelaarplassen

De Lepelaarplassen bij Almere vormen één van de kerngebieden van Nationaal Park Nieuw Land. Een vogelparadijs en topnatuur, ontstaan bij de aanleg van de Zuidelijke Flevopolder. Om de waarde van de Lepelaarplassen nog verder te vergroten werken Het Flevo-landschap, TAUW en Van Aalsburg samen aan het herstellen van twee vogeleilanden in het gebied.

18 mei 2021

Vogeleilanden

De twee vogeleilanden in de Lepelaarplassen zijn de afgelopen decennia flink geteisterd door weer en wind. Daardoor zijn de eilanden sterk geërodeerd, waardoor slechts een klein deel van de originele eilanden is overgebleven. Dat is zonde, want de eilanden groeiden uit tot belangrijke broed- en rustplaats voor allerlei vogelsoorten. Zelfs de machtige zeearend maakt veelvuldig gebruik van de eilanden. Door de eilanden te vergroten en te herstellen verbeteren we de kwaliteit van het gebied voor vogels. Daarnaast verbeteren we de waterkwaliteit, waardoor er ook meer voedsel voor de vogels beschikbaar kan komen. Dit zorgt ervoor dat we bijdragen aan het behalen van belangrijke Natura 2000-doelen, zoals het aantrekken en in stand houden van belangrijke vogelsoorten.

Projectplan

TAUW ontwikkelde een plan waarin de eilandrestanten worden vergroot en verstevigd. We maken daarbij natuurlijke materialen als wilgentenen, touw, slib en sisaldoek vast aan de bestaande eilandrestanten. Met het projectplan verkregen we een bijdrage van zo’n €450.000 uit het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling (ELFPO): Europa investeert in zijn platteland, via de zogenoemde POP 3-subsidie. Met behulp van deze bijdrage kan Het Flevo-landschap het projectplan verder uitwerken en tot uitvoering brengen.

Bouwteam

Voor die uitvoering stelde het Flevo-landschap een bouwteam samen, waarin TAUW als adviseur betrokken is en Flevo-landschap hielp bij het vinden van een geschikte aannemer. Dit werd Van Aalsburg B.V.. Van Aalsburg is een specialistische aannemer met veel kennis van en ervaring met het toepassen van duurzame materialen (gebruik van rijshout/wilgentenen) in natte natuurprojecten. Hierdoor heeft het bouwteam alle kennis en ervaring in handen om de natuureilanden toekomstbestendig te vergroten.

Nieuwe ontwikkelingen volgen?

Voor Het Flevo-landschap is het een bijzonder project omdat het precies 50 jaar geleden is dat de eerste lepelaars hier broedden. Het Flevo-landschap is een campagne gestart om extra vierkante meters eiland te realiseren met behulp van donaties. De komende tijd staat in het teken van verdere onderzoeken en het uitwerken van de ontwerpen.

Wilt u op de hoogte blijven van alle nieuwe ontwikkelingen, de uitvoering of de gebruikte technieken? Houd dan onze projectpagina en social media in de gaten.

Ga naar projectpagina

Hoe kunnen wij u helpen?

Leg uw vraagstuk voor aan onze experts, wij adviseren graag.