Tauw-medewerker ontvangt studiebeurs met essaywedstrijd veiligheid

Daan van Wieringen, veiligheidsexpert bij Tauw, heeft op 6 november als één van de drie winnaars van de essaywedstrijd ‘veiligheid en leiderschap’ een beurs ontvangen voor de postacademische opleiding Management of Health, Safety and Environment (MOSHE) aan de Technische Universiteit Delft.

De beurs ter waarde van 25.000 euro is beschikbaar gesteld door staatssecretaris Mansveld van het ministerie van Infrastructuur en Milieu voor de winnaars van de essaywedstrijd over veiligheid binnen de chemiesector. Deze wedstrijd werd in juni uitgeschreven door het ministerie in samenwerking met Veiligheid Voorop.

Draagvlak voor veiligheidssystemen

De winnaars pleiten voor het creëren van draagvlak voor veiligheidssystemen op de werkvloer, voor een minder grote focus op statistieken en hiërarchie binnen bedrijven en voor het loslaten van het oude systeemdenken. Deze onderwerpen illustreren het doel dat het ministerie en de brancheverenigingen met het uitschrijven van de prijsvraag voor ogen hadden, namelijk het uitdagen van de nieuwe generatie chemieprofessionals om hun vernieuwende visie op de veiligheidscultuur in hun bedrijven te delen en veiligheid binnen de sector hoog op de agenda te houden.

Staatssecretaris Mansveld liet weten erg enthousiast te zijn over de vernieuwingsdrang die uit de winnende essays spreekt. Volgens Mansveld zien de jonge professionals duidelijk in hoe belangrijk het is om voortdurend kritisch te blijven op de eigen veiligheidscultuur en om de veiligheid te blijven vergroten.

Vandaag alleen maar winnaars, graag!

Daan van Wieringen van Tauw schreef een essay met de titel: ‘Vandaag alleen maar winnaars, graag!’. Daan: ‘Ik vond dit een mooie gelegenheid om kritisch naar veiligheid en leiderschap te kijken. Bij Tauw ben ik betrokken bij het nieuwe veiligheidsprogramma. Ik had daarom affiniteit met het onderwerp en had de behoefte om mijn visie op papier te zetten. Ik hoop dat we veiligheid naar een hoger plan kunnen tillen.’

Alle ingezonden essays zijn gebundeld en te downloaden via de website van Veiligheid Voorop.

Contactpersoon: Daan van Wieringen