Tauw partner van innovatiewedstrijd Light Challenge

De gemeenten Heerenveen, Groningen en Assen willen openbare verlichting energiezuiniger maken en organiseren daarom de Light Challenge, een ontwerpwedstrijd voor studenten. Tauw is specialist in advies en beheer van (openbare)verlichting en ondersteunt de deelnemers met kennis en faciliteiten.

Zestig procent van de kosten voor openbare verlichting wordt uitgegeven aan verlichting in woonwijken. Hier valt nog veel (milieu)winst te behalen. De gemeenten Heerenveen, Groningen en Assen hebben al verschillende concepten met energiezuinige verlichting beproefd en zijn op zoek naar nieuwe ideeën en concepten.

Nieuw lichtconcept voor woonstraat

De Light Challenge is een ontwerpwedstrijd die studenten uitdaagt een nieuw lichtconcept in een 'standaard' woonstraat te bedenken. Het winnende lichtconcept wordt daadwerkelijk in de betreffende straat toegepast. Voorwaarde is dat het nieuwe lichtconcept energieneutraal maar het liefst energiepositief moet zijn, de woonkwaliteit in de straat verbetert, de verkeersveiligheid garandeert en een gevoel van veiligheid in de woonstraat geeft. Verder moeten er duurzame materialen worden toegepast waarbij het Cradle to Cradle principe de voorkeur heeft, en het concept moet economisch en prijstechnisch haalbaar zijn voor toepassing op grote schaal.

Multidisciplinaire teams

De teams hebben elk een eigen straat gekregen in één van de deelnemende gemeenten. Een team bestaat uit minimaal 5 (internationale HBO/universitaire) studenten die vanuit verschillende studierichtingen hun kennis inbrengen. De teams worden vanuit het bedrijfsleven ondersteund met kennis en faciliteiten.  

Rol van Tauw

Tauw vervult de rol van mentor/begeleider van het internationale 'Lightsensation team van de NRG Energybattle'. Ook organiseert Tauw samen met de provincie Drenthe een Masterclass voor alle deelnemende teams. Deze Masterclass is gericht op het thema innovatie. Daarbij zal Tauw haar expertise op het gebied van duurzame verlichting demonstreren en de teams meenemen in zowel de theoretische discussie als in de praktijk. Tauw verwacht dat de Light Challenge inspireert voor een nog sneller veranderende markt voor (openbare) verlichting en wil daar graag aan bijdragen.

Expertise Tauw

Tauw is een van de weinige onafhankelijke adviseurs op het gebied van duurzame (openbare) verlichting en kan de vraagstukken geïntegreerd voor haar opdrachtgevers oplossen vanwege haar brede kennis van infrastructuur en de inrichting van het openbare gebied. Dat leidt tot innovatieve oplossingen en ideeën. Zo is Tauw ondermeer bedenker van de klimaatpositieve lichtmast. Deze mast voor openbare verlichting is van 100% gerecycled kunststof, is duurzaam, onderhoudsvrij en is na zijn lange levensduur (70 jaar) volledig recyclebaar.

Meer informatie over de Light Challenge: www.lightchallenge.nl

Contact persoon: André ter Velde