Tauw presenteert de Shoreliner op de Wereldhavendagen in Rotterdam

Tijdens de 40e editie van de Wereldhavendagen in de Rotterdamse haven is er aandacht voor de grote hoeveelheden plastics in de rivieren, zeeën en havens. Tauw presenteert daarom in het Auditorium in de Rijnhaven en op de RDM campus de Shoreliner: een plasticvangsysteem dat de hoeveelheid (plastic) drijfvuil op een duurzame manier vermindert. 

Het pilotproject De Shoreliner bestaat uit een natuurvriendelijk plastic catchsysteem dat op natuurlijke wijze (plastic) drijfafval in het water bijeen drijft vlak voor het talud. Het systeem ligt in de Lekhaven van de Rotterdamse haven. Het drijfvuil belandt niet meer op het talud en drijft niet meer los in het water. Drijfvuil wordt via de geleider naar de opvangconstructie gestuwd. Deze wordt leeggehaald met een mechanische grijper, waarna recyclebaar materiaal gescheiden wordt voor hergebruik.

Bekijk de shoreliner in 360° en bouw mee!
Er worden diverse duurzame activiteiten voor kinderen georganiseerd tijdens de Wereldhavendagen om aandacht te vragen voor hedendaagse en toekomstige uitdagingen op dit gebied. Er worden bijvoorbeeld excursies georganiseerd naar de APM (container)terminals op de Maasvlakte II en kan je mee varen met de vuilnismannen van Bek & Verburg. 

Op zaterdag 2 september kan je op de RDM campus deelnemen aan één van de Wereldhavendagenexcursies. Kinderen worden uitgedaagd om mee te doen aan de ultieme missie om met techniek een betere, schonere en mooiere wereld te creëren. Bijvoorbeeld door mee te bouwen aan jutbakken bij de Missie Haven (Timmer je gek). Ook worden er excursies vanuit het Drijvend paviljoen georganiseerd in de Rijnhaven. Je kunt hier afval opvissen om er vervolgens een echt schip van te bouwen. Tauwers Remco Pikaar en Maartje Feenstra staan op het RDM campus en bij het Drijvend Paviljoen voor je klaar om je onze ‘sustainable solution’ Shoreliner in 360° beelden te laten beleven.

Aan de bak
Initiatieven rondom plasticproblematiek hebben zich verenigd in Aan de bak om zich gezamenlijk te kunnen laten zien, zoals Tauw, Ran Marine, Recycled Park en Plastic Whale.

De Wereldhavendagen vinden van vrijdag 1 tot zondag 3 september plaats in de Rotterdamse haven. 

Contactpersoon: Remco Pikaar

Hoe kunnen wij u helpen?

Leg uw vraagstuk voor aan onze experts, wij adviseren graag.