Tauw trots finalist van Spitsbrekers 2020: samen verder verduurzamen

Als Tauw zijn we trots op het bereiken van de finale van de Spitsbrekers Award 2020, een competitie van BNR nieuwsradio voor bedrijven die met slimme, inspirerende initiatieven files weten te vermijden. Ook al zijn we niet als winnaar uit de bus gekomen, we hopen met onze duurzame initiatieven anderen te inspireren in hun aanpak naar een duurzaam (mobiliteits)beleid. Onze felicitaties gaan uit naar de winnaar - concullega Arcadis - die op 1 oktober door Cora van Nieuwenhuizen, minister van Infrastructuur en Waterstaat, bekend werd gemaakt.

02 oktober 2020

Bijdragen aan een duurzame en gezonde leefomgeving is onze missie. Samen met onze klanten werken we hier als European environmental consultancy bedrijf iedere dag aan, zowel nationaal als internationaal. Vanuit ons Tauw Group Sustainability Program werken we aan het verder verduurzamen van onze diensten, producten en eigen organisatie om als koploper een voorbeeld te zijn voor onze klanten, partners en medewerkers.

De CO2-footprint van Tauw wordt voornamelijk veroorzaakt door onze mobiliteit (zakelijk en woon-werk) en onze gebouwen. De afgelopen jaren hebben we onze kantoren (eigendom en huur) naar een minimaal  energielabel C gebracht en momenteel maken we grote stappen in het verder vergroenen van onze energiebronnen.

Duurzame mobiliteit

Al meer dan 12 jaar is het volledig vergoeden van reizen per openbaar vervoer voor woon-werkverkeer en zakelijke reizen, een standaard arbeidsvoorwaarde bij Tauw. Daar zijn door de jaren heen verschillende duurzame mogelijkheden bijgekomen, zoals een vergoeding voor de (elektrische) fiets, de mogelijkheid om 1e klas te reizen als je in de trein wilt werken, 100% elektrische leaseauto’s en goede digitale mogelijkheden om op een prettige en gezonde manier thuis te kunnen werken. “Het verduurzamen van onze mobiliteit en het veilig & gezond kunnen werken en reizen is altijd een prioriteit geweest bij Tauw, en dat zal ook altijd zo blijven!”, stelt programmamanager Anno Drenth.

Participatieve organisatie

Om in deze coronatijd zoveel mogelijk thuis te kunnen werken, hebben we het digitale werken met programma’s als Skype en Teams in korte tijd versneld over alle 1200 werknemers uitgerold. Deze overgang is soepel verlopen, blijkt uit ons medewerkerstevredenheidsonderzoek. Hierin gaven onze medewerkers aan dat ze positief zijn over het thuiswerken en dit op lange termijn meer willen blijven doen, maar wel de sociale cohesie missen. Dat we sociale cohesie missen bleek ook uit de digitale sessies waarin verschillende groepen medewerkers waaronder de OR, teammanagers en Jong@Tauw deze zomer hun ervaringen en ideeën hebben gedeeld. Op basis van deze inzichten zijn we samen op zoek naar oplossingen. 

Door de jaren heen is ons mobiliteitsbeleid altijd tot stand gekomen in goede samenwerking tussen onze afdelingen HR en Facilities, collega’s op het gebied van duurzaamheid en de OR. “Participatie is noodzakelijk om ervoor te zorgen dat ons mobiliteitsbeleid en het beleid voor veilig & gezond thuiswerken nu, en in de toekomst, blijft aansluiten op de behoefte van de medewerkers. Ik vind het goed dat we de tijd nemen om te luisteren naar de medewerkers. Zo komen we erachter wat goed werkt, maar horen we ook waar belemmeringen of zorgen zitten”, vertelt procesbegeleider Mirjam van der Plas. “De adviezen van onze medewerkers nemen we mee en zijn bepalend voor de vervolgstappen die we nemen.” 

Onze eerste stap in het verder verduurzamen van de mobiliteit ligt in het verder vormgeven aan samenwerken op afstand met onze klanten en collega’s. Mirjam: “Technisch gezien hebben we inmiddels een goed beeld van hoe we onze samenwerking digitaal kunnen vormgeven. De uitdaging zal vooral op het sociale aspect komen te liggen: hoe behoud je écht persoonlijk contact en een binding met elkaar, ook via een beeldscherm. Dat is belangrijk voor ons werkplezier!"
 

Spitsbrekers 2020

Dankzij onze aanpak door de jaren heen, zijn wij met de inzending Tauw omarmt digitaal werken genomineerd voor de Spitsbrekers 2020 competitie. Ons volledige verhaal is te beluisteren via onze podcast (vanaf 14:22 minuten).

Alle informatie over de Spitsbrekers-award 2020 is te vinden op www.spitsbrekers.nl

Hoe kunnen wij u helpen?

Leg uw vraagstuk voor aan onze experts, wij adviseren graag.