Tauw verzorgt realisatie eerste wildwaarschuwingssysteem in Overijssel

De provincie Overijssel gaat 4 wildwaarschuwingssystemen realiseren. Het eerste systeem is op 8 december in gebruik genomen bij Landgoed De Horte bij Wythmen. Dit elektronische systeem waarschuwt de weggebruiker vroegtijdig voor overstekend wild. Tauw is gevraagd een projectleider te leveren voor de voorbereiding, aanbesteding en de realisatie.

Het systeem werkt als volgt: het wild wordt door middel van afzettingen naar één plek gedwongen waar ze kunnen oversteken. Daar worden ze met een infrarood camera gedetecteerd, waarna een matrixbord oplicht. Daarop staat een waarschuwingsteken voor overstekend wild en de maximale snelheid van 50km/u aangegeven. Langs de N346 bij Diepenheim en de N337 bij Windesheim komen soortgelijke wildoversteekplaatsen.

In Duitsland is al langer ervaring met dit soort systemen. Het aantal aanrijdingen met wild is daar met zo’n 80 procent afgenomen.

Tauw was vanuit de combinatie Tauw, Witteveen+Bos en Royal Haskoning als projectleider verantwoordelijk voor de voorbereiding, de aanbesteding en de realisatie van het wildwaarschuwingssysteem. De opdracht vloeide voort uit een raamcontract met de provincie Overijssel.

Kijk voor meer informatie over het wildwaarschuwingssysteem op de website van RTV Oost of lees meer in het document van de provincie Overijssel.