Teams Hanseatic City Challenge brengen oplossingen voor klimaatadaptatie in de praktijk

Studenten bedenken aanvalsstrategieën voor de klimaatopgave. Dat is essentie van de 'Hanseatic City Challenge’, die in juni 2017 plaatsvond op het Hanzecongres tijdens de Internationale Hanzedagen in Kampen Nu, vijf maanden later, worden er allerlei initiatieven ontplooid: in Groningen wordt een bedrijf gestart, in Kampen gaan ze samen met bewoners een klimaatklus klaren en Deventer gaat aan de slag met klimaatadaptatie op een bedrijventerrein.

Oplossingen in de praktijk brengen

Alle Hanzesteden hebben dezelfde problematiek. Ze liggen veelal aan het water en zijn ‘versteend’, dat betekent: veel stenen en weinig groen. Hét recept voor wateroverlast en hittestress. De uitdaging van de Hanseatic City Challenge is om de Hanzesteden te beschermen tegen de gevolgen van klimaatverandering, waarbij de focus volledig ligt op oplossingen voor klimaatadaptatie. De drie beste teams - Groningen, Kampen en Deventer - zijn inmiddels (samen met partijen vanuit onderwijs, onderzoek en ondernemerschap) bezig om deze oplossingen voor hun stad daadwerkelijk in de praktijk uit te werken.

Edwin van der Strate, klimaatmanager bij Tauw en verbonden als jurylid aan de Challenge, roemt het feit dat de Challenge het probleem centraal stelt. “Als adviesbureau komen we bij allerlei projecten ook uitdagingen rond water en klimaat tegen. Maar dan is het één van de vele onderdelen van een project, en dus van ondergeschikt belang. Bij de Challenge lag de focus volledig op oplossingen voor klimaatadaptatie.”

Start-up ‘Hanseatic Water Wall’ team Groningen

Floris Boogaard - werkzaam bij Tauw en Hanzeschool Groningen voor internationale projecten ‘klimaat in de stad’- begeleidt team Groningen, dat winnaar werd van de Challenge. Team Groningen bedacht de Hanseatic Water Wall en gaat dat concept op de markt brengen. Twee teamleden beginnen daarvoor een start-up. De wall is te vergelijken met een spons dat regenwater opvangt en vasthoudt. Dit opgeslagen regenwater kan gebruikt worden voor bijvoorbeeld het koelen van een gebouw, om plantsoenen water te geven of markpleinen en straten schoon te vegen.

Floris: “We krijgen van meerdere bedrijven en gemeenten medewerking om de klussen die er liggen te klaren. Bij Tauw in Deventer gaan we aan de slag om een Hanseatic Water Wall te realiseren en in Groningen mogen we op het voormalige Suikerunieterrein experimenteren met een muur. Ook Zwolle en Kampen hebben aangegeven dat ze interesse hebben in een Hanseatic Water Wall. Dankzij die betrokkenheid zijn we in staat om van een idee realiteit te maken.”

Resultaten van de verschillende teams

Waar de verschillende team precies mee bezig zijn en welke resultaten dit heeft opgeleverd, is te lezen in het artikel: Hanseatic City Challenge: méér dan inspiratie voor klimaatadaptatie >>

Hoe kunnen wij u helpen?

Leg uw vraagstuk voor aan onze experts, wij adviseren graag.