Terugblik op het webinar hittestress: “de stad smeden (voor) als het heet is”

15 september 2020

Deventer - Het wordt warmer in Nederland en het aantal hittegolven neemt toe. Dit resulteerde de afgelopen drie jaar veel hitte en droogte. In 2019 was het in Nederland voor het eerst meer dan 40 graden. En de zomer van 2020 kende de warmste week ooit gemeten in Nederland. Gezien deze actualiteit is het essentieel om hittestress in de stad te voorkomen en de leefbaarheid te behouden.

Webinar over hittestress

Woensdag 9 september 2020 organiseerde Tauw daarom het Webinar ‘de stad smeden (voor) als het heet is’. Daarin gaf het klimaatteam van Tauw inzicht in hittestress en in maatregelen om hittestress te voorkomen. Wat werkt? En wat werkt niet?

Over het webinar: van opgave naar maatregelen

In het eerste deel van het Webinar vertelde Leon Valkenburg over de bouwopgave en hitte. Leon Valkenburg licht toe: “juist bij het bouwen en herinrichten van de stad kun je zorgen voor een hittebestendige stad, wijk of straat. Bijvoorbeeld door extra groen, schaduw en koele plekken.” In het tweede deel van het webinar heeft Ruben Keizer de ruim 60 deelnemers meegenomen naar twee projecten van Tauw waarin de hitte voor bouwplannen is gesimuleerd. Vervolgens liet hij in een live demonstratie de mogelijkheden zien om hitte(maatregelen) in 3D te modelleren in ruimtelijke plannen via het computerplatform Tygron. De levendige discussie onder leiding van Joren Zwaan en de vele vragen na afloop geven aan hoe groot de belangstelling is voor de hittebestendige stad en de opgave waar we voor staan.

 

Het is mooi om te merken dat hitte nu een plaats krijgt in ruimtelijke plannen. Op naar de hittebestendige stad!”
Joren Zwaan, Tauw Nederland

Heeft u vragen over dit nieuwsartikel?

Leg uw vraagstuk voor aan onze experts, wij adviseren graag.