Gemeente Utrecht bouwt haar eerste bijenburcht met handleiding van TAUW

Vorige week (woensdag 23 maart 2022) heeft wethouder Lot van Hooijdonk van Gemeente Utrecht, samen met kinderen van BSO Partou de eerste bijenburcht in Utrecht onthuld. De adviseurs van TAUW hebben aan dit project bijgedragen, middels het opstellen van een praktische handleiding voor de gemeente.

Een bijenburcht, wat is het? 

Een bijenburcht is een soort bijenhotel in de grond. Het is een grote heuvel van leemhoudend zand waarin ook stengels en houtstronken zijn verwerkt. Dit maakt de bijenburcht tot een unieke nestelplek voor veel bijensoorten. De Utrechtse bijenburcht is een initiatief van de gemeente Utrecht, Utrecht Natuurlijk, de BijenhoudersVereniging Utrecht e.o. en TAUW. Het project werd mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van de Nationale Bijenstrategie..

Zo’n 80% van de wilde bijen nestelt in de grond. Met de aanleg van de bijenburcht helpt de gemeente wilde bijen aan geschikte ondergrondse nestelmogelijkheden en dragen ze bij aan de versterking van het leefgebied van veel bijensoorten. Het komende jaar worden ze op meerdere plekken in de stad aangelegd.

Deze eerste bijenburcht in Utrecht (zie ook tekening, gemaakt door Bram Rijksen van TAUW) bestaat onder andere uit leemhoudend zand en boomstammen en heeft de vorm van een halve maan. De burcht staat met de opening gericht op het zuiden en heeft allerlei steilwanden in verschillende steilheden. Voor elke bijensoort wat wils. Dit mag ook wel aangezien er in Utrecht zo'n 127 soorten wilde bijen leven, waaronder zeldzame. Onderaan dit nieuwsbericht staan een aantal foto's van de bijenburcht, gemaakt tijdens de onthulling op 23 maart.

Utrecht, de meest bijvriendelijke gemeente van 2020

In 2020 werd de gemeente Utrecht uitgeroepen tot de meest bijvriendelijke gemeente van Nederland. Zij wonnen hierdoor verschillende prijzen, waaronder een gratis advies van TAUW. In het kader hiervan ontwikkelden de adviseurs van TAUW voor de gemeente een handleiding voor het maken van (grote) bijenburchten. Een aantal andere gemeenten gaf al aan in de toekomst ook bijenburchten te willen aanleggen op basis van de handleiding.

“De bijenburcht is een hele mooie aanvulling op alles wat we al doen om wilde bijen plek te bieden in Utrecht. Zo hebben we bijenhotels, ‘bloemrijk’ maaibeleid en groene bushokjes en die zorgen voor meer insecten in de stad.” - Wethouder Lot van Hooijdonk, gemeente Utrecht

 

Foto's van de bijenburcht in Utrecht

Gemaakt door Bram Rijksen van TAUW.

Gerelateerde content

 

 

Heeft u vragen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Leg uw vraagstuk voor aan onze experts, wij adviseren graag.