Inzicht in de kwaliteit en de hoeveelheid baggerspecie is een essentiële stap voor duurzaam waterbeheer. Voert u regulier onderhoud (baggeren om nautische redenen) uit? Of wilt u (grootschalige) aanpassingen en ingrepen in het watersysteem aanbrengen? Het begint met gedegen waterbodemonderzoek, volgens NEN 5720 normen. Waterbodemonderzoek aanvragen
Elk waterbodemonderzoek is uniek en heeft een eigen doelstelling. Zo speelt bij waterbodemonderzoek ten behoeve van het baggeren van watergangen (onderhoud) de hoeveelheid vrijkomende baggerspecie in relatie tot kwaliteit een grote rol. Terwijl bij het verdiepen van een vaarweg of haven (wijziging waterstaatswerk) de kwaliteit en de verwerkingsmogelijkheden van verschillende bodemlagen erg belangrijk is.
Dit soort onderzoeken voeren we meestal uit met mechanische boortechnieken. Een onderzoek naar de kwaliteit van baggerspecie is in veel gevallen ook een milieuhygiënische verklaring om baggerspecie te kunnen verwerken in het kader van het Besluit Bodemkwaliteit.
Naast een verkennend of nader waterbodemonderzoek voeren wij asbestonderzoek in de waterbodem en watersysteemanalyses uit. Met de onderzoeksresultaten stellen we o.a. grondstromenplannen (incl. 3D-modellering), bestekken en baggerplannen op. Bovendien zijn we gecertificeerd voor de milieukundige begeleiding van waterbodemsaneringen (BRL 6003).
Tauw ondersteunt haar klanten vaak op een integrale manier:
Als specialist in waterbodemmetingen gebruiken we moderne technieken voor het meten en bemonsteren van de waterbodem. Een voorbeeld hiervan is de Medusa-sensor. De Medusa-sensor meet de van nature voorkomende radioactieve straling uit de grond, die gekoppeld kan worden aan verschillende eigenschappen van de grond (bijvoorbeeld zware metaalconcentratie, korrelgrootte, textuur of mineraalsamenstelling).