De circulaire economie bereiken we niet zonder een circulaire inkoop. En omdat Nederland in 2050 volledig circulair wil zijn, is er werk aan de winkel. Voor een overheidsorganisatie ligt daar een grote uitdaging. Hoe koopt u circulair in, waarom zou u dat eigenlijk doen en hoe werkt het in het contractmanagement? Of uw organisatie nu de Green Deal over circulaire inkoop heeft ondertekend of niet: er is actie nodig om tot een circulaire economie te komen.
Bij circulair inkopen, of maatschappelijk verantwoord inkopen (MVI), reduceert u het gebruik van primaire grondstoffen en verkort u daarmee de keten. Dat is nodig om de eindige voorraad van primaire grondstoffen in stand te houden en verspilling tegen te gaan. Dat vereist een andere blik op inkopen; een blik die gericht is op de lange termijn. Als u circulair gaat inkopen, zijn er diverse aspecten waar u rekening mee moet houden. Dat begint al bij de ambitie van uw gemeente, provincie of waterschap. Hoe borgt u de circulaire ambities in een realisatie of onderhoudscontract? En welke aanbestedingsprocedure kiest u dan? Vragen waar wij voor u mee aan de slag gaan.
Om tot een duurzame inkoop te komen, zijn er verschillende stappen nodig. Bij Tauw helpen we u met de volgende diensten:
Circulair inkopen biedt een grote kans voor overheden om marktpartijen te stimuleren met een circulaire oplossing te komen en circulaire beleidsdoelstellingen te halen. Die kennis is bij aannemers vaak al aanwezig en kunt u uitstekend benutten. Wij helpen u uw circulaire ambities om te zetten naar een concrete vraag in de markt.
Neem contact op met één van onze adviseurs.
Chantal Schrijver
De weg naar een circulaire toekomst kent tal van rotondes en doodlopende wegen. Ook voor opdrachtgevers bij de overheid is het daarom zoeken naar de juiste route. Niet alleen de middelen zijn daarbij onderwerp van gesprek, maar ook de cultuur. De Provincie Overijssel en adviesbureau TAUW voeren ons mee in de zoektocht naar de piketpalen in 2030 en 2050.
De gemeente Leiden heeft het doel gesteld om vanaf 2023 100% circulair uit te vragen bij bouwprojecten die vallen binnen haar opdrachtgeverschap. In 2030 is de stad Leiden 50% circulair om uiteindelijk in 2050 te resulteren in een 100% circulaire stad.
Leg uw vraagstuk voor aan onze experts, wij adviseren graag.