Wanneer u wilt vergelijken welk materiaal de minste impact heeft op het milieu is een MKI-berekening handig. Denk bijvoorbeeld aan de materiaalkeuze voor een brug of een weg. De MKI-berekening maakt de milieu-impact van een product of ontwerp concreet en vergelijkbaar. Alle effecten worden uitgedrukt in een monetaire eenheid en zijn daardoor op te tellen tot één waarde, uitgedrukt in Euro’s.
Om een circulaire economie te bereiken moeten we onder andere zorgvuldig omgaan met materialen. Duurzaam gebruik van materialen is daarom essentieel. Met de MKI wordt duurzaamheid een integraal onderdeel van GWW-projecten, vanaf het eerste initiatief tot aan de gebruiksfase van een project.
Wat is duurzamer? Een koffiekopje of een plastic bekertje? Die vraag is nog eenvoudig te beantwoorden. Zodra het over grotere objecten gaat, zoals gebouwen, wegen of bruggen, dan is het antwoord minder voor de hand liggend.
Vraagt u zich ook af welke materialen het meest duurzaam zijn voor uw GWW-project? Met welke materialen draagt u bij aan doelen als het beperken van de grondstoffenschaarste, tegengaan van klimaatverandering en bevorderen van materiaalkringlopen? Met een MKI-berekening weet u wat de milieu-impact is van de materialen die u nodig hebt en kunt u onderbouwde keuzes maken.
Neem contact op met één van onze adviseurs.
Sabine de Haes
TAUW heeft voor gemeente Oss een MKI-berekening uitgevoerd voor de impact van toepassing van lage temperatuur asfalt (LTA) ten opzichte van het toepassen van traditionele types asfalt. Gemeente Oss heeft in diverse projecten LTA toegepast en voor vier projecten gevraagd de impact hiervan te bepalen.
Leg uw vraagstuk voor aan onze adviseurs. Wij staan u graag te woord!