EU Taxonomie en Biodiversiteit

Via de EU Taxonomie worden bedrijven gestimuleerd om duurzaam te investeren. Het is een beoordelingssysteem en handvat voor aandeelhouders om te sturen op duurzaamheidsindicatoren, waaronder biodiversiteit. Daarnaast treedt vanaf 2023 de Soil Health Law in werking. Daarmee wordt investeren in duurzaamheid nog belangrijker voor industriële bedrijven. Veel bedrijven zijn daarom steeds bewuster bezig hun voetafdruk te verkleinen. Vraagstukken op het gebied van biodiversiteit(sverlies) zijn hier een onderdeel van. En terecht, want er is veel winst te behalen.

Op zoek naar koppelkansen

Bij herontwikkeling en nieuwbouw van industriële bedrijfslocaties zijn er kansen om opgaven aan elkaar te koppelen. Veel maatregelen in het kader van klimaatadaptatie en -mitigatie kunnen gecombineerd worden met biodiversiteitsherstel. Zo komt een open structuur met minder verharding ten goede aan de bodemkwaliteit, draagt het toevoegen van meer groen bij aan het verminderen van hittestress en kunnen ‘nature based solutions’ de nadelige gevolgen van overstromingen verkleinen. Al die maatregelen zorgen voor een grotere biodiversiteit en belevingswaarde op de locatie.

Als onderdeel van de hele keten

TAUW helpt bedrijven bij het bepalen van beleid op het gebied van duurzaamheid en biodiversiteit. Wij benaderen het altijd als integraal onderdeel van de grotere opgave waar industriële bedrijven voor staan. Zo combineren we saneringen zo mogelijk met maatregelen voor biodiversiteitsherstel. Altijd passend bij de vraag en met oog voor de veiligheid. Wij kijken hierbij naar de hele keten. Want ook de grondstoffen die een bedrijf inkoopt voor het productieproces kunnen van invloed zijn op ecosystemen. Wij helpen bij het maken van de juiste afweging tussen nature based oplossingen en high tech oplossingen, brengen natuurwaarden in kaart en helpen bij de monitoring daarvan.

Onze dienstverlening voor bedrijven

De adviseurs van TAUW leggen de huidige natuurwaarde van uw locatie vast en doen van daaruit voorstellen voor verbeteringen binnen de mogelijkheden die uw bedrijfsterrein biedt. Door monitoring kunnen wij de toegevoegde waarde hiervan kwantificeren. Maar ook buiten het bedrijfslocatieniveau kunnen wij de invloed van de door u gebruikte grondstoffen op biodiversiteit en ecosystemen beoordelen. Tot slot bieden wij ondersteuning voor de rapportage op het niveau van bijvoorbeeld het milieujaarverslag.

Wij helpen publieke organisaties, bedrijven en bedrijvenparken natuurinclusief te denken. We brengen kansen voor biodiversiteitherstel in beeld en helpen deze kansen om te zetten in heldere ambities. Vervolgens vertalen we deze ambities naar concrete doelen en meetbare maatregelen, zoals een passend ontwerp en het juiste beheer en onderhoud van de buitenruimte. Door met een meet- en monitoringsplan de resultaten te meten, kunnen ambities en beleid continu worden aangescherpt. Zo ontstaat een compleet palet aan diensten om biodiversiteitsbeleid te ontwikkelen, uit te voeren en in te richten, te monitoren en te beheren; een cyclus waarmee we continu werken aan het herstel van de natuur in onze leefomgeving.

 

 

Kunnen wij u helpen op het gebied van Biodiversiteit?

Leg uw vraagstuk voor aan onze adviseurs, wij helpen u graag.