De aanwezigheid van PFAS in de grond kan uw projectplanning of bedrijfsvoering behoorlijk in de war schoppen. Met de DEME Hybrid Soil Washing techniek is het mogelijk om de PFAS-houdende grond te reinigen, waarbij de PFAS na het wassen ook weer uit het waswater kan worden gehaald en vernietigd. Door gebruik te maken van deze doorontwikkelde hybride nat extractieve reiniging wordt de grond weer toepasbaar. Dit is een kostenefficiënte manier van duurzaam reinigen.
Nu het toepassen van grond met PFAS is beperkt tot maximaal 3 µg/kg zijn veel partijen op zoek naar een oplossing voor vrijkomende PFAS houdende grond. Daar waar de regelgeving geen ruimte geeft voor hergebruik, lijkt storten het enige alternatief. Er zijn hoge kosten verbonden aan het storten van PFAS-houdende grond, wat daarnaast geen duurzame of circulaire oplossing is. Dit sluit niet aan bij de huidige richtlijnen van onder andere (industriële) bedrijven, aannemers en bouwbedrijven.
Tauw en Milieutechniek de Vries & van de Wiel (Onderdeel van DEME Environmental) hebben als bodemverontreinigingsspecialisten de handen ineen geslagen en zijn een samenwerking met elkaar aan gegaan om PFAS-houdende grond op een kostenefficiënte en duurzame manier te kunnen reinigen.
Tauw heeft geholpen deze innovatieve soilwash techniek op de markt te brengen en begeleidt het proces van bodemonderzoek tot aan reiniging van de grond. Dankzij de samenwerking bieden wij een totaaloplossing op het gebied van PFAS-reiniging van zandige grond en granulaat-bouwstoffen.
DEME is in 2015 begonnen met het ontwikkelen van het PFAS-reinigingsproces op basis van hun ervaring met het reinigen van grond. De installatie kan zelfs de grond van de zogenoemde ‘hotspots’ zoals industriegebieden, vliegvelden en tankopslaglocaties PFAS-vrij krijgen. Het DEME Hybrid Soil Washing Process is een hybride variant van het natte extractieve reinigingsproces dat, naast fractiescheiding, zich vooral richt op het zuiveren van het waswater. In het reinigingsproces van de soil wash installatie worden reinigingsrendementen van ruim meer dan 95% behaald.
Daar waar reiniging vaak nog steeds leidt tot grote, niet herbruikbare, reststromen is dat bij soil washing van PFAS niet het geval. De gereinigde grond is toepasbaar en is direct geschikt voor hergebruik. Het PFAS uit het zuiveringswater wordt vernietigd. Het reinigen van PFAS-houdende grond met deze ‘soil washing’ techniek is daarmee duurzaam, circulair en ook financieel interessant.
Neem contact op met één van onze adviseurs.
Miguel Paez
Tauw begeleid u tijdens dit hele proces en zorgt ervoor dat we gezamenlijk tot de beste oplossing komen. Het voordeel van reiniging op uw locatie is dat de grond daarna weer op de locatie kan worden toegepast.
De bouwsector kan het hoofdpijndossier PFAS eindelijk achter zich laten. Althans, dat is de mening van de Vries & van de Wiel en ingenieursbureau Tauw. Met hun nieuwste innovatie kan zelfs de meest verontreinigde grond ‘gewassen’ worden. “Ook bouwprojecten met gehalten in de grond die boven de norm van 3 µg/kg uitkomen, hoeven niet meer te worden stilgelegd.”
Samen sta je sterker! Dat laten TAUW en Milieutechniek de Vries & van de Wiel (onderdeel van DEME Environmental) zien met de innovatieve ‘soilwashing’-techniek, die dankzij een intensieve samenwerking tussen beide partijen is ontwikkeld. Deze nieuwe manier om PFAS-houdende grond te reinigen, heeft de prestigieuze InfraTech Innovatieprijs 2021 gewonnen in de categorie ‘Proces innovatie’, die op 13 januari 2021 tijdens de vakbeurs InfraTech werd uitgereikt.
Leg uw vraagstuk voor aan onze experts, wij adviseren graag.