Hoge kosten storten PFAS houdende grond

Nu het toepassen van grond met PFAS is beperkt tot maximaal 3 µg/kg zijn veel partijen op zoek naar een oplossing voor vrijkomende PFAS houdende grond. Daar waar de regelgeving geen ruimte geeft voor hergebruik, lijkt storten het enige alternatief. Er zijn hoge kosten verbonden aan het storten van PFAS-houdende grond, wat daarnaast geen duurzame of circulaire oplossing is. Dit sluit niet aan bij de huidige richtlijnen van onder andere (industriële) bedrijven, aannemers en bouwbedrijven.

Samenwerken aan totaaloplossing

Tauw en Milieutechniek de Vries & van de Wiel (Onderdeel van DEME Environmental) hebben als bodemverontreinigingsspecialisten de handen ineen geslagen en zijn een samenwerking met elkaar aan gegaan om PFAS-houdende grond op een kostenefficiënte en duurzame manier te kunnen reinigen.

Tauw heeft geholpen deze innovatieve soilwash techniek op de markt te brengen en begeleidt het proces van bodemonderzoek tot aan reiniging van de grond. Dankzij de samenwerking bieden wij een totaaloplossing op het gebied van PFAS-reiniging van zandige grond en granulaat-bouwstoffen.

Hotspots zoals vliegvelden PFAS-vrij

DEME is in 2015 begonnen met het ontwikkelen van het PFAS-reinigingsproces op basis van hun ervaring met het reinigen van grond. De installatie kan zelfs de grond van de zogenoemde ‘hotspots’ zoals industriegebieden, vliegvelden en tankopslaglocaties PFAS-vrij krijgen. Het DEME Hybrid Soil Washing Process is een hybride variant van het natte extractieve reinigingsproces dat, naast fractiescheiding, zich vooral richt op het zuiveren van het waswater. In het reinigingsproces van de soil wash installatie worden reinigingsrendementen van ruim meer dan 95% behaald.

Schone en herbruikbare grond

Daar waar reiniging vaak nog steeds leidt tot grote, niet herbruikbare, reststromen is dat bij soil washing van PFAS niet het geval. De gereinigde grond is toepasbaar en is direct geschikt voor hergebruik. Het PFAS uit het zuiveringswater wordt vernietigd. Het reinigen van PFAS-houdende grond met deze ‘soil washing’ techniek is daarmee duurzaam, circulair en ook financieel interessant.

Voordelen van soil washing:

  • Duurzaam inzetbare grond in tegenstelling tot storten
  • Kostenefficiënte oplossing omdat reinigen goedkoper is dan storten
  • Duurzamer milieu door permanente verwijdering van PFAS uit het milieusysteem

 

Heeft u een vraag?

Neem contact op met één van onze adviseurs. 

Miguel Paez 

  +31 65 15 97 19 2

Stuur mij een mail

 

 

5 stappen van soil washing: van bodemonderzoek naar soil washing installatie

  1. Vaststelling bodemverontreiniging met PFAS na bodemonderzoek
  2. Advies over de mogelijkheden gebaseerd op specifieke gehalten in de grond
  3. Aanvullend onderzoek indien noodzakelijk
  4. Bepaling of grond geschikt is voor nat-extractieve reiniging (soil washing)
  5. Grond wordt gereinigd bij de soil washing installatie of mobiele soil washing installatie nabij of op de locatie

Tauw begeleid u tijdens dit hele proces en zorgt ervoor dat we gezamenlijk tot de beste oplossing komen. Het voordeel van reiniging op uw locatie is dat de grond daarna weer op de locatie kan worden toegepast.

 

Bouwprojecten stil door PFAS? De soil wash maakt van afvalstromen weer iets waardevols

De bouwsector kan het hoofdpijndossier PFAS eindelijk achter zich laten. Althans, dat is de mening van de Vries & van de Wiel en ingenieursbureau Tauw. Met hun nieuwste innovatie kan zelfs de meest verontreinigde grond ‘gewassen’ worden. “Ook bouwprojecten met gehalten in de grond die boven de norm van 3 µg/kg uitkomen, hoeven niet meer te worden stilgelegd.”

Lees verder

 

PFAS soilwashing-techniek wint Infratech Innovatieprijs 2021

Samen sta je sterker! Dat laten TAUW en Milieutechniek de Vries & van de Wiel (onderdeel van DEME Environmental) zien met de innovatieve ‘soilwashing’-techniek, die dankzij een intensieve samenwerking tussen beide partijen is ontwikkeld. Deze nieuwe manier om PFAS-houdende grond te reinigen, heeft de prestigieuze InfraTech Innovatieprijs 2021 gewonnen in de categorie ‘Proces innovatie’, die op 13 januari 2021 tijdens de vakbeurs InfraTech werd uitgereikt.

Lees het nieuwsbericht

 

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden voor uw grond of bouwstoffen?

Leg uw vraagstuk voor aan onze experts, wij adviseren graag.