Nederland Transitieland de podcast

Leven in een Delta betekende eeuwenlang aanpassen aan de dynamische fysieke leefomgeving. Totdat we meer en meer de leefomgeving naar onze hand zijn gaan zetten en allerlei systemen hebben ontwikkeld en ingeslepen in onze samenleving. De grenzen van die maakbaarheid van de leefomgeving zijn in zicht. We moeten onze negatieve impact op klimaatverandering, bodem- en grondstofverbruik, waterkwaliteit en biodiversiteit ombuigen. Tegelijk moeten we ons aanpassen aan de onomkeerbare effecten als meer hitte, droogte, extremere buien, stijgende zeespiegel en bodem- en grondstofuitputting.

Deze maatschappelijke opgaven vragen van ons dat wij ons opnieuw leren aanpassen aan de dynamiek van de fysieke leefomgeving. Dit betekent dat we veel van onze ontwikkelde en ingeslepen systemen moeten doorbreken om te komen tot systeemveranderingen of te wel transities. Maar hoe doen we dat en wat komt daar allemaal bij kijken? Cor Lont gaat opzoek naar zijn manier om impact te maken in deze transities. In de podcastserie ‘Nederland Transitieland’ gaat Cor daarom in gesprek met verschillende experts over de maatschappelijke opgaven in de fysieke leefomgeving en de daarbij benodigde systeemveranderingen.

Aflevering 5: Holy shit, transitie in de waterketen

Het gaat niet goed met de waterkwaliteit in Nederland. Cor Lont gaat in deze podcast, live tijdens de Aqua Nederland beurs, in gesprek met Paul Telkamp over de transitie in de waterketen.

Wat verstaan wij onder de waterketen? Wat is de fosfaten kringloop? En wat kan je als consument nu doen om verspilling van schoon drinkwater tegen te gaan? Je hoort het in de vijfde aflevering van Nederland Transitieland.

Aflevering 4: Biodiversiteit

Er is geen land ter wereld waar de biodiversiteit zo hard achteruitgaat als in Nederland. Reden voor Cor Lont om in gesprek te gaan met Jeroen Reimerink, expert op het gebied van ecologie en biodiversiteit.

Wat is biodiversiteit precies? Hoe erg is het gesteld? En is er nog hoop? Je hoort het in de vierde aflevering van Nederland Transitieland.

Aflevering 3 : Onder het Maaiveld

Cor Lont duikt samen met de filmmaker van Onder het Maaiveld, Ignas van Schaik, in de wondere wereld van het bodemleven.

Hoe is de film tot stand gekomen? Wat is een beerdiertje? Hoe zijn de micro organisme gefilmd? Hoe belangrijk is een gezonde bodem?

Je hoort het in de derde aflevering van Nederland Transitieland.

Mis niks en volg ons!

Aflevering 2:Denken vanuit het natuurlijk systeem

In de eerste aflevering sprak Cor met stikstof expert Niels Bronsgeest. In deze tweede aflevering praat Cor met collega Frank Aarts over het natuurlijk systeem:

Wat is eigenlijk een natuurlijk systeem, Welke drukfactoren verstoren dit natuurlijk systeem? Waarom is het belangrijk dit te herstellen en welke transitie is hiervoor nodig?

Je hoort het in de tweede aflevering van Nederland Transitieland!

Mis niks en abonneer.

Aflevering 1: Stikstof – De sleutel van het stikstofslot

Cor Lont gaat in gesprek met Niels Bronsgeest over een thema dat de gemoederen in Nederland enorm bezighoudt: Stikstof. Niels is van origine milieuplanoloog en adviseert provincies, aannemers, Rijk en terreinbeheerders over het stikstofdossier.

Wat is nou eigenlijk het stikstofprobleem en wat is het handelingsperspectief voor de verschillende sectoren en voor Nederland als geheel en welke transitie is hiervoor nodig? Cor praat hierover met Niels in onderstaande podcast.

Nieuw: Nederland Transitieland

Waarom is deze podcast zo belangrijk? Je hoort in deze trailer!