Ambitiewebtrainingen voor Stichting Rijk

10 januari 2020

Projectgegevens


Periode: 
maart 2019 - november 2019
Opdrachtgever: Stichting Rijk 
Betrokken Tauw-adviseurs:

  • Sanne de Groot 
  • Mirjam van der Plas 

Wat was de opdracht?

Stichting Rijk heeft als doel gemeenten te helpen met het verankeren van duurzaamheid in projecten. Hiervoor wilde Stichting Rijk sessiebegeleiders opleiden en hen tijdens de training helpen grip te krijgen op het Ambitieweb en de Aanpak Duurzaam GWW. Het Ambitieweb is een instrument dat helpt om duurzaamheid in projecten in de openbare ruimte praktisch en concreet te maken.  Om hier invulling aan te geven heeft Tauw Ambitiewebtrainingen gegeven aan medewerkers van 18 Noord-Hollandse en Zuid-Hollandse gemeenten. De training gaf deelnemers handvatten om duurzaamheidsambities uit algemene beleidsnotities te helpen vertalen naar concrete toepassingen binnen projecten.

Tauw verzorgde zes trainingsdagen, gebaseerd op de leerdoelen en vragen van de deelnemers. Naast een klein deel theorie was er een veel ruimte voor praktijk. Tijdens elke training hebben we met een lopend project van één van de deelnemers gewerkt. Door zelf aan de slag te gaan met de inhoud en procesbegeleiding konden deelnemers direct ervaren hoe de Aanpak Duurzaam GWW in zijn werk gaat.

 

Hoe ging de samenwerking?

De samenwerking tussen Stichting Rijk en Tauw verliep soepel. Beide kijken hier met een positief gevoel op terug. Stichting Rijk regelde de trainingslocatie en gegevens van de deelnemers. Mirjam en Sanne verzorgden een flyer over de trainingsdag om medewerkers van de gemeenten te informeren. Stichting RIJK hoefde alleen de locatie en de gegevens van de deelnemers door te geven; Mirjam en Sanne deden de rest.

De deelnemers aan de training waardeerden de kennis van Tauw en de opzet van de training. Diverse invalshoeken kwamen aan bod, doordat verschillende gemeenten bij de training betrokken waren.

 

Wat was het resultaat van het project?

“Sanne en Mirjam hebben op een energieke en zeer deskundige wijze de deelnemers mee weten te nemen in de wereld van duurzaam GWW. Als kwartiermaker MVI bij Stichting Rijk heb ik me geen enkel moment zorgen gemaakt of het wel ging lukken.”

De deelnemers waren na afloop van de training enthousiast en blij verrast met de toepasbaarheid van het Ambitieweb als methode om duurzaamheid op de kaart te zetten. Zij gaven het volgende terug:

"Het was een erg leuke dag en een waardevolle training!. De bevlogenheid waarmee Mirjam en Sanne over Duurzaam GWW praten en de concrete voorbeelden vond ik inspirerend! Het zijn de kleine stappen die langzaam voor een cultuuromslag moeten gaan zorgen."

 

Wilt u meer weten over dit project?

Leg uw vraagstuk voor aan onze adviseurs!