Bodemonderzoek en milieukundige begeleiding voor de grootste carwash van Nederland

Projectgegevens:

Periode: 12 maart 2019 - 12 maart 2020

Opdrachtgever: Steingoed

Betrokken TAUW adviseurs: 

  • Maarten Hamersma
  • Melvin Ornek

Over het project

TAUW verzorgt diverse onderzoeken en de milieukundige begeleiding voor de bouw van de grootste carwash van Nederland aan de Barckalaan in Capelle aan den IJssel. De 4000 vierkante meter grote carwash is onlangs gerealiseerd en biedt twee 58 meter lange elektrische wasstraten, een 50 meter lange interieurbaan, een stofzuigplein en een CarwashCafé met baristakoffie, tosti’s en ijs.  

Carwash
De megacarwash is gevestigd naast het kantoor van TAUW in Capelle en is zo’n 4000 vierkante meter groot. De wasstraat kan 200 auto’s per uur wassen. Hello Carwash heeft een dubbele elektrische wasstraat van elk 58 meter lang. Een van de wasstraten heeft in het verlengde hiervan een 50 meter lange interieurbaan waar de binnenzijde van voertuigen wordt gereinigd. Dit is een regelrechte wereldprimeur. 
 
Milieu
Ook op het gebied van milieu is Hello Carwash state of the art. Gebruikt water wordt zo veel mogelijk gerecycled en er wordt gebruik gemaakt van een bron met osmosesysteem en compressoren. Op het dak van het autowasbedrijf komen ruim 1300 zonnepanelen waarmee alle stroom die op de locatie nodig is zelf wordt opgewekt. Uniek is ook dat alles in één keer nieuw is gebouwd. Waar de meeste wasstraten in een bestaand pand starten en daarna uitbreiden, is de schaal van de nieuwbouw zoals die in Capelle aan den IJssel is gerealiseerd uniek voor Nederland. Om het groene karakter van de wasgelegenheid te benadrukken, is het complex voorzien van groene beplanting rondom.
 
Inzet TAUW
De Carwash is gelegen binnen een beschikt geval van ernstige bodemverontreiniging. TAUW heeft in de voorbereiding de bodeminformatie voor de nieuwbouwlocatie geactualiseerd en een saneringsplan opgesteld. Tijdens de saneringswerkzaamheden is door ons de milieukundige begeleiding BRL 6000 uitgevoerd, na afronding is een evaluatieverslag opgesteld welke door bevoegd gezag is beschikt. Kortom; TAUW heeft een mooie bijdrage kunnen leveren aan dit unieke project. 

De taken waar TAUW zich mee bezighield waren:

Samenwerking tijdens het project

Tijdens het voortraject heeft intensief overleg met opdrachtgever en bevoegd gezag DCMR plaatsgevonden. Tijdens de uitvoering bleek het de voorkeur te hebben om sterk verontreinigde grond binnen de saneringslocatie her te gebruiken. Op basis van overleg met opdrachtgever en bevoegd gezag, is een saneringsplan op basis van isolatievariant bestaande uit een duurzame afdeklaag en leeflaag opgesteld. In dit saneringsplan is een grondballans opgenomen waarbij verontreinigde grond kon worden herschikt. Op basis van het saneringsplan was het mogelijk om de grondwerkzaamheden verder op te starten en de ruimte te benutten die binnen het wettelijk kader beschikbaar was voor hergebruik van grondstromen.

''We willen TAUW bedanken voor de inspanningen! Alles is uiteindelijk goedgekomen.'' - Steingoed

Resultaat van het project

In het saneringsplan is maatwerk opgenomen waardoor het herschikken en hergebruik van grond binnen het projectgebied mogelijk was. Op basis hiervan was geen afvoer van sterk verontreinigde grond van de locatie nodig. Het saneringsplan is door het bevoegd gezag Wbb goedgekeurd. Tijdens de uitvoering is door TAUW de milieukundige begeleiding BRL 6000 uitgevoerd. Er zijn aanvullende werkzaamheden zoals het aanbrengen van afvalcontainers en waterbronnen als afwijking meegenomen. Het bevoegd gezag heeft na afronding goedkeuring gegeven op het evaluatieverslag van de bodemsanering.

 

 

Heet u een vraag over dit project?

Leg uw vraagstuk voor aan onze adviseurs, wij helpen graag.