Grondstofstroomanalyse openbare ruimte gemeente Leiden

Projectgegevens:

Periode: april - december 2020

Opdrachtgever: gemeente Leiden

Betrokken Tauw adviseurs: 

  • Sabine de Haes

Opdrachtomschrijving

De gemeente Leiden heeft als doel om 50% circulair te zijn in 2030, en 100% circulair in te kopen in 2023. Ze willen om te beginnen focussen de openbare ruimte en infrastructuur; middels hun inkoopproces hebben ze namelijk veel invloed op hoe deze wordt vormgegeven en onderhouden. Om de belangrijkste aandachtspunten te onthullen heeft TAUW alle bouwstoffen, die de gemeente in- en uit stromen door bouw en sloop, in kaart gebracht en gekwantificeerd.


Samenwerking tijdens het project

Tijdens de dataverzamelingsfase heeft TAUW vooral samengewerkt met de data-experts en de beheerders binnen de gemeente. Als er data-gaps waren (bijvoorbeeld over de materiaalsamenstelling van enkele bruggen die zouden worden gesloopt) maakte TAUW schattingen met constructeurs en besprak deze met de experts van de gemeente.

 

Resultaat

Dit heeft geresulteerd in visualisaties van grondstofstromen per domein (bruggen, wegen, straatmeubilair, etc), identificatie van circulaire kansen en een lijst met mogelijkheden om een ​​circulair inkoopproces te organiseren. We hebben het rapport zo gemaakt dat elk domein zijn eigen overzicht van de visualisaties, hotspots en kansen kreeg, zodat ze het konden gebruiken als middel om samen in gesprek te gaan over circulair inkopen. Op dit moment doen we als vervolg een tweede project met de gemeente waarbij we samen met alle domeinen in online creatieve sessies een roadmap bouwen om circulair inkopen tot en met 2023 in gang te zetten.

 

Bovenstaande afbeelding is een voorbeeld van een visualisatie van de grondstofstromen voor het domein straatmeubilair, waarbij paars een hoge milieu-impact en groen een lage milieu-impact per eenheid laat zien. Links staan de materiaalstromen die het domein binnenstromen door bouw van straatmeubilair, rechts de materiaalstromen die het domein verlaten door sloop.

 

Hoe kunnen wij u helpen?

Leg uw vraagstuk voor aan onze adviseurs, wij helpen graag.