Houtonpalen Volgermeer Amsterdam

's Werelds eerste Houtonpalen zijn geplaatst op de Volgermeerpolder in Amsterdam. De Houtonpalen zijn gebruikt voor de afrastering van een deel van de Volgermeerpolder. De voormalig stortplaats wordt - na één van de grootste bodemsaneringen ooit – in 2011 opengesteld als natuur- en recreatiegebied.

De voordelen van de Houton-paal zijn groot. Houton wordt gemaakt uit resthout (afval) en cement, en heeft de kwaliteit en eigenschappen van zowel hout als beton. Houton heeft een langere levensduur dan hout, is lichter in gewicht dan beton en duurzamer dan beton én hout. Daarnaast komt er bij de productie van Houton veel minder CO2 vrij dan bij de productie van beton en vraagt het minder primair zand en grind.

Eenvoudig

Voor deze proef was het van belang om te kijken of de palen op een eenvoudige manier geplaatst kunnen worden en of de planken ook eenvoudig bevestigd kunnen worden. De palen zijn met een kraan in de grond gedrukt, waarbij er geen één geknapt is. De voorspelde elasticiteit aan de ene kant en betonsterkte aan de andere kant blijken in de praktijk . Ook het bevestigen van de planken ging vrij eenvoudig. De planken konden moeiteloos aan de palen vastgeniet worden, zonder dat er beschadiging van de paal optreedt.

Hoe kunnen wij u helpen?

Leg uw vraagstuk voor aan onze experts, wij adviseren graag.