Klimaatadaptief herinrichten Gasthuiswijk en Haagweg Zuid Leiden

Projectgegevens:

Periode: maart 2020

Opdrachtgever: gemeenten Leiden

Betrokken Tauw adviseurs:

  • Bregt Huizenga
  • Hein Veldmaat

Opdrachtomschrijving

De riolering in Gasthuiswijk en Haagweg Zuid is in slechte staat. De ombouw naar een gescheiden rioleringsstelsel is een goede aanleiding om meteen de wegenstructuur en het groen zo in te richten dat de wijken voorbereid zijn op de implicaties van klimaatveranderingen. 

Het project is een pilot voor de gemeente Leiden om te voldoen aan de gestelde beleidsambitie om woonwijken klimaatadaptief in te richten en biodivers te vergroenen.  De combinatie van de klimaatopgave in dit gebied en het voorbereiden van de ondergrond op de energietransitie maken dit project tot een uniek project.

TAUW heeft volgende diensten geleverd:

  • Advies klimaatadaptatie
  • Ontwerp hemelwatervoorzieningen en vuilwatersystemen
  • Ontwerp drainage
  • Engineering retentie en debiet regulerende kunstwerken

 

Samenwerking tijdens het project

De werkzaamheden voor dit project zijn uitgevoerd in bouwteamverband. Aannemersbedrijf Van der Ven werkt binnen dit bouwteam samen met de gemeente Leiden, adviseurs van landschapsarchitect wUrck en TAUW. Daarnaast verzorgt Beaumont communicatie de burgerparticipatie binnen dit project. Samen vormen we zo een bouwteam dat van alle markten thuis is, van bovengronds ontwerp, maakbare klimaatadaptieve maatregelen en gedegen ondergronds ontwerp.

Het project is van start gegaan bij de aanvang van de COVID-19 pandemie. Dit heeft gemaakt dat in plaats van gezamenlijk werken op locatie, alle werkzaamheden op afstand van elkaar worden uitgevoerd. Ondanks de flexibiliteit en wilskracht van het bouwteam heeft dit zeker impact gehad op de wijze van samenwerken en de uiteindelijke loop van het project.

Ondanks bovenstaande ligt er nu een ontwerp waar we met het hele bouwteam achterstaan. Meer water, meer groen en een enorme boost van de omgevingskwaliteit. 

 

Resultaat

Het resultaat van dit project is een integraal en robuust ontwerp voor de herinrichting van Gasthuiswijk en Haagweg Zuid, waarbij klimaatadaptatie, biodiversiteit en kwaliteit van de leefomgeving samen komen. De gemeente Leiden heeft hiermee een referentie die ook voor andere woonwijken goed kan worden toegepast. 

 

 

Hoe kunnen wij u helpen?

Leg uw vraagstuk voor aan onze adviseurs, wij helpen graag.