Periode: januari 2020 t/m mei 2020
Opdrachtgever: Wereldbank
Betrokken TAUW adviseurs
Guido van de Coterlet
Ilona van der Kroef
John van Tol
Marcel Vrijenhoek
Boudewijn van Ardenne
De Wereldbank steunde het project Landvergroening voor de toekomst (Greenland) in Kosovo. Onze taken met betrekking tot dit project waren:
Het project omvat en (water)bodem en oppervlakte wateronderzoek van een stortplaats met overgebleven grond van een open bruinkoolmijn en het dichtgestorte mijnenstelsel van het energiebedrijf KEK (Korporata Energjetike e Kosovës) als een eerste voorbeeld van duurzaam en risicogestuurd landbeheer met verontreinigde grond volgens internationaal aanvaarde standaarden.
De KEK-locatie omvat een opgevuld mijngebied en een overstortplaats die bestaat uit grondlagen die zijn verwijderd voor de dagbouw van bruinkool van 118 hectare, gelegen tussen de gemeenten Obiliq, Fush Kosova en Pristina. De stortplaats bestond uit talrijke heuvels. De opgevulde mijngangen zijn in het verleden gebruikt om teer te storten dat afkomstig was uit de vergassing van bruinkool. Ten zuiden van de stortplaats bevonden zich een percolaatbekken en een vuilstortplaats. Bovendien was er waarschijnlijk sprake van atmosferisch as depositie als gevolg van aangrenzende asstortplaats. Het algemene doel was om de locatie te ontwikkelen tot een stadspark.
De volgende diensten zijn uitgevoerd:
TAUW moest de projectprocedures aanzienlijk versnellen, aangezien het parkontwerp van de overstortplaats binnen 4 maanden na aanvang van het project gereed moest zijn. Deze optimalisatie van de planning is in nauw overleg met de Wereldbank tot stand gekomen.
Samen met de onderaannemers DEKONS-EMA (Noord-Macedonië), La Orizont (Roemenië) en het Environmental Consulting Team (Kosovo) is het project naar volle tevredenheid afgerond, binnen de afgesproken budgetten en binnen het overeengekomen tijdsbestek. Het veldwerk werd uitgevoerd door Instituti “Inkos” (Kosovo) onder supervisie van TAUW. Het projectteam stond onder direct toezicht van TAUW om de gewenste kwaliteit te garanderen.
Om voldoende informatie over de locatie te verzamelen voor een veilige en duurzame herinrichting, heeft TAUW een tijdbesparende en kosteneffectieve aanpak toegepast, bestaande uit:
Een maximale helling van 6 graden verdient bij overstortplaatsen de voorkeur om erosie te verminderen. De DEM met hoge resolutie werd gebruikt om gebieden te bepalen waar grondverplaatsingen nodig waren, en om het volume van de deklaag te bepalen die moest worden verplaatst. Het TAUW Enterprise Geographic Information System (TEGSIS®) werd gebruikt om snel de verontreinigingssituatie in zowel bodem als grondwater te beoordelen en om een holistische ruimtelijke database van de locatie te ontwikkelen.
Op basis van de geografische informatie van de locatie is een saneringsplan opgesteld en werd een park ontworpen.
Leg uw vraagstuk voor aan één van onze adviseurs