Periode: juni 2019 - maart 2020
Opdrachtgever: Bewonersvereniging DuurSaam Benoordenhout
Betrokken Tauw-adviseurs:
De gemeente Utrecht is bezig met het ontwerp van een nieuwe speeltuin in de wijk Kanaleneiland. In samenwerking met Tauw zijn ze uitgekomen op een alternatieve en daarmee vernieuwende visualisatiemethode voor bewonersparticipatie. Deze 3D visualisatiemethode is door de gemeente toegepast tijdens een bewonersmiddag over de nieuwe speeltuin. Naast de plattegronden van de twee opties van de speeltuin, konden de bewoners op de toekomstige locatie van de speeltuin met tablets de ontwerpen met behulp van augmented reality in 3D op ware grootte tot leven laten komen. Zo kwam een gesprek met de bewoners op gang en kon geïnventariseerd worden wat de behoeften waren voor de speeltuin.
Het bleek een pioniersproject, en pionieren vraagt om veel afstemming. Niet alleen met onze opdrachtgever, ook de architect van de speeltuinontwerpen en de leverancier van de speeltuintoestellen. Er kwam zelfs intercontinentale samenwerking aan te pas om dit project mogelijk te maken, aangezien en het bedrijf achter de augmented reality (AR) app in Canada gevestigd is. Het was de eerste keer dat deze app voor een dergelijke toepassing werd ingezet, en na enkele aanpassingen bleek dit zeer succesvol!
De AR app liet de twee gemaakte ontwerpen op de toekomstige locatie op ware grootte in 3D zien. Zo konden bewoners de speeltuin ‘in het echt’ beoordelen; een hele andere beleving dat het bekijken van een tekening. Het gebruik van de AR app werd enthousiast ontvangen door de aanwezige bewoners en zorgde voor een goede sfeer.
Naast dat de app heeft bijgedragen aan een succesvolle bewonersmiddag, heeft deze methode juist de kinderen zelf actief betrokken bij het meedenken over de speeltuin. Ook waren de vragen tijdens de bijeenkomst concreter omdat de bewoners een beter beeld van het ontwerp konden vormen. Zo ontstond een bredere participatie en een grotere variatie aan actieve deelnemers (en toekomstige gebruikers).
Maarten Hensbroek, projectleider gemeente Utrecht is tevreden over de methode en de samenwerking: “Met de AR app kunnen wij beter laten zien hoe de speelplaats er uit kan komen te zien en hier met bewoners over in gesprek gaan. Hier kunnen we echt wat mee!”
Leg uw vraagstuk voor aan onze experts, wij adviseren graag.