Modulaire waterzuivering Heijs

Projectgegevens:

Periode: april 2020 - april 2021

Opdrachtgever: Heijs Food Products

Betrokken Tauw adviseurs:

  • Paul Wolbers
  • Berry Bosman

Opdrachtomschrijving

Heijs Food Products te Hoogeveen is specialist in het proportioneren en marineren van kipproducten. Bij de bereiding van deze producten wordt veel water gebruikt dat op het gemeentelijk riool geloosd wordt. De lozing moet voldoen aan de zorgplichtvoorschriften zoals beschreven in het Activiteitenbesluit; daarnaast moet er voor de lozing zuiveringsheffing aan het waterschap betaald worden.

Om te voldoen aan de lozingseisen en te besparen op de zuiveringslasten heeft TAUW voor Heijs een eenvoudige maar efficiënte modulaire waterzuivering ontworpen en geplaatst, waarmee Heijs voldoet aan de lozingseisen en in hetzelfde jaar een netto besparing op de zuiveringsheffing heeft gerealiseerd.

Samenwerking tijdens het project

Op basis van een vooronderzoek heeft TAUW de modulaire zuivering, inclusief randapparatuur, ontworpen en geplaatst. Nadat TAUW gedurende twee weken de zuivering gemonitord had, heeft Heijs heef de dagelijkse bedrijfsvoering (circa één uur per week) overgenomen.

Vervolgens is naar aanleiding van een praktijkonderzoek het zuiveringsrendement nogmaals verhoogd, waardoor nog minder vervuiling wordt geloosd.

De bedrijfsvoering van de zuivering is erg eenvoudig, kost weinig tijd en is zeer robuust. Na een jaar is de zuivering volledig overgedragen aan Heijs.

Resultaat

Door het plaatsen van de modulaire waterzuivering slaat Heijs twee vliegen in één klap. Met minimale middelen en een minimale inspanning voldoet Heijs niet alleen aan de zorgplichtvoorschriften ten aanzien van de lozing van afvalwater maar bespaart het bedrijf ook op de zuiveringsheffing.

Het project is daarom een mooi voorbeeld van hoe wij gebruikmaken en van onze kennis en kunde rondom het lozen van afvalwater en tevens kosten besparen voor de klant.

"In TAUW hebben we een partner gevonden die op een oplossingsgerichte manier de uitdagingen aanpakt”, aldus Karim Kacha van Heijs Food Products. 

 

Hoe kunnen wij u helpen?

Leg uw vraagstuk voor aan onze adviseurs, wij helpen graag.