De Volgermeer is een gebied van ongeveer 105 hectare dat in de 20e eeuw gebruikt werd als stortplaats voor grote hoeveelheden chemisch afval. De aanwezigheid van onder andere 30.000 vaten met restanten pesticide maakte de Volgermeer tot het sterkst vervuilde gebied in West-Europa. Tauw en Witteveen+Bos sloegen, onder de naam Adviescombinatie Volgermeer, de handen ineen en ontwikkelden tijdens de sanering het ‘natural capping’ concept.
De saneringstechniek waar bij de Volgermeer voor gekozen is, bestaat uit het afdichten van de verontreiniging. Het innovatieve van het ‘natural capping’ zit in de materialen waar de afdichting uit bestaat. Het ‘natural capping’ concept maakt namelijk gebruik van een natuurlijke afdeklaag in plaats van een laag die bestaat uit kunstmatige materialen. In de Volgermeer zal de natuur, in de vorm van een veenlaag, op termijn de isolerende functie van de nu nog kunstmatige bovenafdichting overnemen. Veen heeft bewezen het giftige afval veilig te omsluiten.
Er worden sawa’s geënt om veen te laten groeien. Zolang de veenlaag intact blijft, is de isolatie van het afval verzekerd. Deze oplossing is niet alleen duurzaam en aantrekkelijk vanuit kostenperspectief maar levert ook een aantrekkelijk landschap op.
Dit project werd in 2009 genomineerd voor innovatieprijs ‘De Vernufteling’.
Leg uw vraagstuk voor aan onze experts, wij adviseren graag.