Ondersteuning warmtetransitie in de gemeente Meppel

Projectgegevens:

Periode: 2020 - Lopend

Opdrachtgever: Gemeente Meppel 

Betrokken TAUW adviseurs: 

  • Eefje van Empel

  • Karin Toole

  • Marieke van der Linde

 

Over het project

Al langere tijd werken TAUW en de gemeente Meppel samen aan de warmtetransitie in de gemeente Meppel. Dit begon in 2020 met een tweedaagse sprintsessie waarin de bouwstenen  voor de Transitievisie Warmte met verschillende stakeholders werden opgehaald. In de periode die daarop volgde hebben we met de betrokkenheid van diverse stakeholders, waaronder inwoners, een gedragen visie opgesteld, welke op 25 november 2021 werd vastgesteld door de raad.

De visie zet drie hoofdsporen uiteen: de wijkgerichte aanpak (middels wijkuitvoeringsplannen), het inzetten op ‘Geen Spijt Maatregelen’ en aandacht voor bedrijven en industrie. Om de gestelde ambities voor deze drie sporen verder te concretiseren heeft TAUW samen met de gemeente Plannen van Aanpak opgesteld voor de eerste twee sporen. De plannen van aanpak beschrijven hoe de gemeente de sporen tot uitvoering wil brengen. Daarbij is aandacht voor activiteiten, samenwerking, planning en benodigde capaciteit en financiën. Beide plannen van aanpak zijn op 15 maart 2022 vastgesteld door het college.

Hoe ging de samenwerking tijdens het project?

De eerdere samenwerking met de gemeente Meppel en Rosegaar Omgevingsmanagement (bij het participatietraject) is zo goed bevallen dat we nu gezamenlijk de volgende stap gaan zetten. Namelijk het opstellen van een wijkuitvoeringsplan voor de wijk Berggierslanden. De komende maanden gaan we gezamenlijk en met bewoners van de wijk aan de slag in verschillende werkgroepen om toe te werken naar een eerste versie van een wijkuitvoeringsplan.

Omdat we sinds het begin betrokken zijn bij de warmtetransitie in de gemeente Meppel en we sinds die tijd werken met een redelijk vast team aan mensen zowel binnen Tauw als bij de gemeente zijn we inmiddels erg goed op elkaar ingespeeld.

Wat is het resultaat van dit project?

Het is voor ons uniek om zo’n lange tijd voor een opdrachtgever aan hetzelfde thema te mogen werken. Je ziet dat we daardoor konden groeien in inhoud en advies, omdat we door de lange samenwerking heel goed weten waar de behoefte ligt. Daarnaast heeft het geresulteerd in een prachtig participatief traject met tot nu toe een resultaat waar we allemaal trots op kunnen zijn en waarvan we alleen maar kunnen hopen dat het opstellen van het WUP in Berggierslanden net zo’n groot succes wordt.

 

(klik op de infographic om deze in volledige grootte te bekijken)

 

Heeft u vragen naar aanleiding van deze referentie?

Leg uw vraagstuk voor aan onze adviseurs, wij helpen graag.