TAUW herstelt ‘vogelparadijs’ in de Lepelaarplassen

Projectinformatie

De Lepelaarplassen bij Almere vormen één van de kerngebieden van Nationaal Park Nieuw Land. Een vogelparadijs en topnatuur, ontstaan bij de aanleg van de Zuidelijke Flevopolder. Om de waarde van de Lepelaarplassen nog verder te vergroten hebben Het Flevo-landschap, TAUW en Van Aalsburg samen gewerkt aan het herstellen van twee vogeleilanden in het gebied.

In de video vertelt Boswachter Norbert Kwintover het project waarmee de vogeleilanden in de Lepelaarplassen worden hersteld.

Vogeleilanden

De twee vogeleilanden in de Lepelaarplassen zijn de afgelopen decennia flink geteisterd door weer en wind. Daardoor zijn de eilanden sterk geërodeerd, waardoor slechts een klein deel van de originele eilanden is overgebleven. Dat is zonde, want de eilanden groeiden uit tot belangrijke broed- en rustplaats voor allerlei vogelsoorten. Zelfs de machtige zeearend maakt veelvuldig gebruik van de eilanden. Door de eilanden te vergroten en te herstellen, is dde kwaliteit van het gebied voor vogels verbeterd. Daarnaast hebben we de waterkwaliteit verbeterd, waardoor er ook meer voedsel voor de vogels beschikbaar komt. Dit zorgt ervoor dat we bijdragen aan het behalen van belangrijke Natura 2000-doelen, zoals het aantrekken en in stand houden van belangrijke vogelsoorten.

Bron foto: Flevo-landschap

Projectplan

TAUW ontwikkelde samen met aannemer Van Aalsburg een plan om de eilandrestanten te vergroten en te verstevigen. Daarbij hebben we natuurlijke materialen als wilgentenen, touw, slib en sisaldoek vastgemaakt aan de bestaande eilandrestanten. Met het projectplan verkregen we een bijdrage van zo’n €450.000 uit het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling (ELFPO): Europa investeert in zijn platteland, via de zogenoemde POP 3-subsidie. Met behulp van deze bijdrage was het voor Het Flevo-landschap mogelijk om het projectplan verder uit te werken en tot uitvoering te brengen.


 

Bouwteam

Voor die uitvoering stelde het Flevo-landschap een bouwteam samen, waarin TAUW als adviseur betrokken was en Flevo-landschap hielp bij het vinden van een geschikte aannemer. Dit werd Van Aalsburg B.V., een specialistische aannemer met veel kennis van en ervaring met het toepassen van duurzame materialen (gebruik van rijshout/wilgentenen) in natte natuurprojecten. Hierdoor had het bouwteam alle kennis en ervaring in handen om de natuureilanden toekomstbestendig te vergroten.

Zie ook:

Foto's van het project Lepelaarplassen

Onze partners 

 

Heeft u vragen over dit project?

Leg uw vraagstuk voor aan onze experts