Wilhelminagasthuisterrein (Amsterdam) fossielvrij in 2030

In de zomer van 2018 werd Tauw benaderd door het bewonerscollectief van het Wilhelminagasthuisterrein in Amsterdam.

De bewoners willen met hulp van Tauw een plan maken om hun woonwijk, het voormalig ziekenhuisterrein van het Wilhelminagasthuis, om te vormen tot een duurzaam en aardgasvrij woon- en werkterrein.

Het gebied is 16 ha groot, heeft een kleine 30 grote gebouwen met diverse functies en bouwjaren en 2.500 energie aansluitingen. De bewoners, verenigd in een energie coöperatie,  geloven dat een betaalbaar energiesysteem mogelijk is .


Tauw heeft gezamenlijk met Atrivé een winnende pitch gehouden over hoe wij de energie coöperatie kunnen ondersteunen met het opstellen en realiseren van dit plan. Als projectmanagers zullen wij in 2019 de coöperatie ondersteunen bij de samenwerking met de vele partijen in het gebied, het opstellen van de verschillende scenario’s naar aardgasvrij energiesysteem, het proces en de besluitvorming rondom de keuze van het scenario, en plan van aanpak tot realisatie.

Er is veel draagvlak op het terrein onder bewoners voor het initiatief. Daarnaast ondersteunen de gemeente, Stadgenoot, vastgoedeigenaren, Waternet en huurders de aanpak. Tauw en Atrivé zijn een van de partijen in dit consortium .

 Meer over energietransitie door Tauw

Meer informatie naar aanleiding van deze referentie?

Leg uw vraagstuk voor aan onze experts, wij adviseren graag.