Trillingsmetingen tijdens bouwwerkzaamheden in Westzaan

Verhoeve Milieu BV is een bodemsaneringsaannemer gespecialiseerd in het saneren van bodemverontreinigingen bij bijvoorbeeld herontwikkeling van locaties. Voor een project in Westzaan huurde het bedrijf Tauw in om trillingen te monitoren.

De bouwlocatie van dit project bevat slappe veengrond. Dat, opgeteld bij het bouwverkeer dat rijdt over de klinkerbestrating met de nodige oneffenheden, leidt tot het ontstaan van veel trillingen bij de aanliggende woningen, die soms op nog geen halve meter van de weg staan. Bovendien staat op korte afstand van de bouwlocatie een monumentaal pand. De toegangsroute naar een deel van de bouwlocatie ligt pal naast deze woning en op nog geen tien meter van de woning moet worden geheid.

We hebben vier trillingsmeters geïnstalleerd langs de route van het bouwverkeer en bij de bouwlocatie zelf. Hiermee kunnen we de trillingen continu en op afstand monitoren. Een GPRS-module verzendt de data vervolgens per e-mail. Bij kans op schade wordt automatisch een alarmmelding verstuurd zodat de uitvoerder maatregelen kan treffen.