Vendor Phase I Environmental en Permitting Due Diligence voor VARO Energy

Related themes: Transaction and Responsible Investment Services, Vergunningen en Energietransitie

Projectgegevens:

Periode: 2022

Opdrachtgever: VARO Energy Netherlands

Betrokken TAUW adviseurs:

 • Jeanine Helmink

Doel van het project

VARO Energy heeft zich ten doel gesteld een toonaangevende producent van biogas te worden in Europa. Als onderdeel van haar strategie heeft de organisatie BIO Energy Coevorden BV (BEC) overgenomen. BEC heeft een moderne, goedwerkende industriële biogasinstallatie gebouwd. VARO wil deze in 2026 uitgebreid hebben tot de grootste productielocatie van biogas van Noord-Europa. Dan zal de locatie ook tot de top drie grootste biogasinstallaties van Europa behoren.

TAUW is gevraagd om namens VARO due diligence uit te voeren op het gebied van milieu en (milieu)vergunningen (Phase I Environment and Permitting Due Diligence).

Op 12 januari 2023 heeft VARO Energy Group (‘VARO’) de overname aangekondigd van 80% van de aandelen van BEC in Nederland.

Oplossing

 • Al in een vroeg stadium was TAUW betrokken bij het transactieteam. TAUW heeft een breed scala aan specialistische due diligence-diensten geleverd om VARO te ondersteunen bij het beoordelen van zowel de overname als de mogelijke toekomstige groeiscenario’s. Dit omvatte:
  • het analyseren van bestaande vergunningen én de haalbaarheid van het verkrijgen van vergunningen voor het uitbreiden van de productiefaciliteiten van BEC in zowel Nederland als Duitsland om de beoogde groei te bewerkstelligen;
  • diepgaand advies op het gebied van dierlijk en agrarisch afval;
  • ‘traditioneel’ milieutechnisch due diligence-onderzoek in Nederland en Duitsland;
  • bepaling van de carbon footprint van de BEC-fabriek (scope 1, 2 en 3 emissies);
 • Gedurende het due diligence-proces was TAUW intensief betrokken bij de uitwisseling van vragen en opmerkingen met verschillende betrokkenen.
 • TAUW heeft maatwerk geleverd door onderzoeken te combineren op het vlak van milieu en vergunningen. Hierdoor heeft de opdrachtgever een betere beoordeling kunnen maken van de haalbaarheid van hun plannen voorafgaand aan het verwerven van de aandelen in BEC.


Het resultaat

TAUW heeft de solide onderbouwing van de milieuvoorwaarden geleverd, die VARO hebben ondersteund in het besluit om het aandelenpakket van BEC te kopen met als doel uit te groeien tot een van Europa’s meest toonaangevende biogasproducenten.

 

"Onze ervaring met TAUW was uitstekend. Ondanks de complexe opgave bood het team waardevolle ondersteuning in meerdere disciplines en landen, via één aanspreekpunt. We waren onder de indruk van de hoogstaande professionaliteit en expertise waarmee de consultants van TAUW onvermoeibaar werkten om ons succes te garanderen. We kijken ernaar uit om in de toekomst opnieuw met hen samen te werken!”
Fritz Ullrich, VARO Energy

 

Heeft u een vraag over dit project?

Leg uw vraagstuk voor aan onze adviseurs, wij helpen graag.