Verlichting buitenterrein Ziekenhuis OZG

In november 2018 is het nieuwe Ommelander Ziekenhuis Groep (OZG) in Scheemda officieel in gebruik genomen. Het complete ontwerp voor de inrichting van de buitenruimte is door Tauw opgesteld.

Project verlichting buitenterrein tauw

De samenwerking tussen OZG en Tauw

In november 2018 is het nieuwe Ommelander Ziekenhuis (OZG) in gebruik genomen. Het ontwerp voor de inrichting van de buitenruimte is door Tauw opgesteld.

De buitenruimte bestaat naast de toegangswegen en het parkeerterrein onder andere uit een parkachtig wandelgebied waar bezoekers en patiënten gebruik van kunnen maken. De verlichting van het buitengebied is aangepast aan de verschillende gebruikers, waarbij ook rekening is gehouden met de omgeving van het ziekenhuis. 

 

Toetsing door Koninklijke Visio

project tauw verlichting buitenterreinBinnen het ontwerp lagen verschillende uitdagingen waaronder het voorkomen van lichthinder naar de omgeving, en de overgang van de verlichting buiten, naar de verlichting met een veel hoger lichtniveau in de entree van het ziekenhuis. Speciale aandacht is er besteed aan het gebruik van de buitenruimte door blinden en slechtzienden. Hierbij is de samenwerking gezocht met Koninklijke Visio die het ontwerp heeft getoetst aan de wensen en eisen die deze specifieke groep gebruikers aan de inrichting stelt.

Verder wordt alle verlichting  ’s nachts gedimd waarbij er gebruik wordt gemaakt van sensoren om mensen en voertuigen te detecteren en zo de verlichting op te kunnen schakelen bij aanwezigheid. Op deze manier wordt voorkomen dat de verlichting onnodig veel energie verbruikt op de momenten dat er geen gebruikers zijn.

 

De inrichting van de terreinverlichting

De verlichtingsinstallatie bestaat uit lichtmasten met led armaturen voor de toegangswegen en parkeerterreinen. De toegang tot het ziekenhuis wordt verlicht met lichtzuilen die voor een aangenaam en diffuus licht zorgen. Langs de voetpaden is gekozen voor lage bolder mastjes die zorgen voor oriëntatieverlichting.

Hoe kunnen wij u helpen?

Wilt u na het lezen van dit artikel meer weten over onze verlichtingsprojecten? Vraag het aan onze adviseurs.