Bent u van plan om te slopen, te bouwen, een evenement te organiseren, etc? Dan bent u vaak verplicht een toetsing aan de natuurwetgeving of ecologisch onderzoek uit te laten voeren.Het inventariseren van beschermde flora en fauna is vaak onderdeel van deze toetsing. Stelt u een beheerplan op voor het gemeentelijk groen, of wilt u weten in hoeverre de getroffen maatregelen ecologisch gevolgen hebben? Een inventarisatie en monitoring van soorten is hiervoor de basis.
Contactpersoon: Frank Aarts
E-mail: frank.aarts@tauw.com
Tel: +31 62 11 06 31 5
Aan de hand van uw wensen en behoeftes wordt een op maat gemaakte offerte opgeleverd.
Met ruim 30 ecologen heeft Tauw brede kennis over planten- en diersoorten in huis. Wij hebben specialisten die dagelijks in het veld lopen. Zij weten op basis van landschap en type bebouwing welke vleermuizen, vogels, vissen, planten of andere soorten in het plangebied kunnen voorkomen. Zo doen we doelgericht en efficiënt onderzoek, en kunnen we tegelijkertijd alle kansen inschatten voor compensatiemaatregelen of natuurontwikkeling.
Bij toetsingen aan de natuurwetgeving kan er sprake zijn van een juridisch traject. Ellenlange rechtelijke procedures proberen we zoveel mogelijk te voorkomen. Gedegen veldonderzoek en een kundige juridische interpretatie van de resultaten is daarvoor van belang. Natuurlijk denken wij mee over werkbare oplossingen binnen de geldende regels.
Onze ecologie adviseurs zijn gewend om samen met de specialisten de gegevens uit het veld te verwerken in een natuurtoets, vergunningaanvraag, beheerplan, meetnet of monitoringsplan. De meerwaarde van ons advies is dat wij in staat zijn om integrale oplossingen te bieden. Wij combineren onze ecologische kennis met de andere vakgebieden van Tauw, zoals ruimtelijke planvorming, civiele techniek, hydrologie, bodem en lucht. Behalve voor ecologie hebben we oog voor deze andere aspecten en belangen die binnen een project spelen.
Innovatie vinden wij bij Tauw belangrijk. U heeft als opdrachtgever online toegang tot actuele onderzoeksresultaten, kaarten en rapportages, bijvoorbeeld via onze webtool de Ecoviewer. We kunnen steeds beter en sneller in beeld krijgen of en welke diersoorten in een gebied voorkomen. Zo gebruiken we camera’s en batloggers voor marter- en vleermuisonderzoek en environmental DNA (eDNA) om soorten in water en op land aan te tonen.
Ook werken we mee aan bijzondere projecten, zoals het project (S)ken je sloot waarin we samenwerken met Waternet en boeren. Met korte films laten we zien hoe de boeren hun natuurvriendelijke oevers in landbouwgebieden kunnen onderhouden en verbeteren zodat de waterkwaliteit verbetert.
Leg uw vraagstuk voor aan onze experts, wij adviseren graag.