Hét recept voor innovatie in de waterbouw!

Auke Terlouw

Neem 62.500 kg zand en voeg hier een snufje klei aan toe (ca. 11.000 kg). Omwikkel het geheel vervolgens met geotextiel. Indien u van een stevige bite houdt kunt u een laagje stortsteen (ca. 8.500 kg) toevoegen. Verwarm tenslotte een vleugje asfalt en besprenkel het gelijkmatig over het geheel heen. Voor een vegetarische variant kunt u het asfalt en steen vervangen door een grasbekleding. Hiermee heeft u een dijk van een recept voor één meter dijk.

De ingrediënten

De eerste keer voer je een recept netjes uit, de tweede keer voeg je er ‘een beetje van mijzelf’ aan toe. Herkenbaar toch? Een stukje innovatie toevoegen aan het traditionele recept. Een handeling die onmisbaar is voor het bijblijven van de ontwikkelingen van jouw smaaksensatie. En net zo onmisbaar is innovatie binnen de waterbouwsector. 

High Tech versus traditioneel

Bij Tauw voegen we High Tech technieken toe aan onze traditionele ingrediënten, op die manier werken we aan een duurzame leefomgeving. Zo ontwerpen we met behulp van VR en AR nieuwe gemalen, passen we Machine Learning toe om de scheepvaartveiligheid te verhogen en voeren we met behulp van drones landschapsmetingen uit. Het toepassen van deze technologische middelen zorgt ervoor dat projecten beter passen in de omgeving, duurzamer en klimaatbestendig zijn en een kleine ecologische footprint hebben. 

Dit leidt tot de vraag: gaan traditionele en High Tech ingrediënten samen? Of verdwijnen die eerste langzamerhand? Nee, voorlopig blijven beiden onmisbaar en kan de combinatie elkaar juist versterken. Stel: met nieuwe high tech technieken bereiken we een besparing van 5% op traditionele ingrediënten zoals steen en asfalt bij de aanleg van een dijk. We hebben net één meter dijk gebakken en weten hoeveel kilo we van elk ingrediënt nodig hebben. Als we een besparing kunnen realiseren van 5%, hoeveel steen en asfalt kunnen we dan wel niet besparen op één kilometer dijk? Nederland wordt beschermd door 17.691 kilometer aan waterkerende dijken…

De Waterbouwdag

Geïnspireerd geraakt door High Tech Waterbouw en wilt u hier nog meer van consumeren? Kom dan op 4 oktober naar de Waterbouwdag. Dit jaar staat het thema ‘High Tech Waterbouw’ centraal. Tauw is natuurlijk ook aanwezig, in onze stand (nummer 8) is onder andere een greep te zien uit de prachtige innovaties waarmee wij de uitdagingen in de waterbouw tegemoet treden.

Tot ziens op de Waterbouwdag en eet smakelijk. Maar pas op, het recept kan zwaar op de maag vallen.  

Meer informatie?

Hoe kunnen wij u helpen?

Leg uw vraagstuk voor aan onze experts, wij adviseren graag.