RWZI Weesp officieel geopend: eerste Full Scale ICEAS in Nederland in bedrijf genomen

De nieuwe rwzi Weesp is sinds februari 2020 in bedrijf en is de eerste in Nederland waar het innovatieve ICEAS-systeem van watertechnologiebedrijf Xylem op volledige schaal wordt toegepast. Het bijzondere is dat het gehele zuiveringsproces in één stap, verdeeld over twee tanks, plaatsvindt. Dit levert veel duurzaamheids- en onder-houdsvoordelen op: het systeem is energiezuinig en er zijn minder tanks nodig waardoor er bij de bouw minder grondstoffen nodig zijn. Het systeem blinkt uit in eenvoud en is modulair uit te breiden. Bij het klimaatadaptieve ontwerp en de realisatie is Virtual Reality en BIM toegepast. TAUW was verantwoordelijk voor het integrale ontwerp en heeft intensief meegeholpen met de opstart.

18 oktober 2021

De officiële opening vond op 14 oktober 2021 plaats in aanwezigheid van Peter Smit (bestuurder Waterschap Amstel, Gooi en Vecht) en Remco Hoeboer, directeur Mobilis, door een symbolische druk op de knop van de ICEAS-zuivering. Remco Hoeboer, directeur Mobilis: “Door de optimale samenwerking en het gebruik van de kennis en kunde van alle partijen, kunnen wij nu deze gezamenlijke opening vieren met een succesvolle zuivering als resultaat.”

 

Terugblik symposium

Tijdens het aansluitende symposium 'ICEAS Weesp van Virtual Reality naar ECHT' werden vakinhoudelijke kennis en ervaringen gedeeld die zijn opgedaan tijdens de bouw en zijn gebruikt voor het operational window voor de periode daarna.

Daarbij zijn Waternet, Mobilis, Xylem en TAUW ingegaan op de technologische achtergronden van het ICEAS concept, het 3D ontwerpproces met BIM, de klimaatadaptiviteit, de huidige technologische prestaties, en op de knelpunten qua licht slib en hoe die zijn opgelost. Er is in de breedte ingegaan op de lessons learned, zowel in het BVP proces als bij de verdere samenwerking tussen de partijen, én op de intensieve gezamenlijke aanpak toen het moeilijk ging. Dat heeft geleid tot een mooi project, waarvoor door projectmanager Jacqueline de Danschutter een ‘score 8’ werd gegeven.

Dit symposium is terug te zien via onderstaande video.


“We zijn als betrokkenen van TAUW trots dat we aan dit bijzondere project mochten meewerken en het samen met onze partners tot een succes konden maken”
, vertelt Berend Reitsma van TAUW. 


Meer informatie over RWZI Weesp

Binnenkort zullen in het vakblad H2O twee artikelen over dit project verschijnen. Het eerste artikel gaat over het 3D ontwerpen en BIM; het tweede artikel over de technologische prestaties en de uitgevoerde onderzoeken. 

Zie voor meer informatie ook onze projectpagina Nieuwbouw rwzi Weesp

Gerelateerd nieuws

29 februari 2024 | Nieuws

Bezoek ons tijdens de Aqua Nederland vakbeurs 2024

Met trots presenteert TAUW zich van 19 tot en met 21 maart 2024 op Aqua Nederland in de Evenementenhal Gorinchem. Aqua Nederland is het grootste waterevenement op het gebied van afvalwater, drinkwater,…

28 maart 2023 | Nieuws

TAUW wint aanbesteding voor Rivierklimaatpark IJsselpoort

Rijkswaterstaat heeft namens Rivierklimaatpark IJsselpoort de partners TAUW, APPM, HKV, H+N+S Landschapsarchitecten en Bureau Stroming opdracht verleend voor het uitvoeren van de planuitwerkingsfase. De…

1 februari 2023

Toekomstbestendig depot bij RWZI Susteren in record-tempo gebouwd

Lees verder...
8 november 2022

Grootscheepse renovatie RWZI Tilburg

Lees verder...
7 november 2022

Renovatie en uitbreiding zuivering Zwanenburg: meer afvalwater…

Lees verder...

Heeft u een vraag over dit nieuwsbericht?

Leg uw vraagstuk voor aan onze experts, wij adviseren graag.