Arnhem bekroond tot bijvriendelijkste gemeente 2022

Gemeente Arnhem is door Nederland Zoemt verkozen tot bijvriendelijkste gemeente van Nederland. TAUW feliciteert Arnhem met hun inzet om van de gemeente een veilige en voedselrijke thuishaven te maken voor wilde bijen.

16 maart 2022

Samenwerking inwoners

Klokjesbij, pluimvoetbij, lookmaskerbij: alle wilde bijen zijn welkom in Arnhem. De stad met misschien wel de meest bijvriendelijkste bewoners van Nederland. Door de hele stad zijn kleine en grote bijenoases te vinden, van geveltuintje tot stadspark. De jury van Nederland Zoemt roemt Arnhem om haar samenwerking met bewoners en lokale groene initiatieven, zoals Arnhem Zoemt. Ook het maaibeleid van Arnhem springt eruit: door de natuurvriendelijke aanpak in parken, bermen en op velden is er steeds meer voedsel voor wilde bijen.

Wethouder Cathelijne Bouwkamp: ‘’Ik ben ontzettend trots dat onze stad bekroond wordt met deze mooie titel! Ik wil alle partners en inwoners bedanken voor hun inzet. Want daar gaat het om. Vanuit de gemeente zetten we in op klimaatadaptatie, een natuurvriendelijk maaibeleid en ontstenen en vergroenen. We zien vooral dat inwoners zelf gemotiveerd zijn om hun omgeving te vergroenen om zo flora en fauna te behouden. Dat is mooi om te zien en dat werpt zijn vruchten af. We zijn er nog niet, we gaan door met het inspelen op de klimaatveranderingen om onze groene stad te behouden en de bedreigde bijensoorten tegen te gaan.’’
 

Helft alle bijensoorten bedreigd

Al die inzet om wilde bijen ook in de stad een plek te bieden is broodnodig. In Nederland zoemen 358 soorten wilde bijen, maar de helft van alle soorten is bedreigd. Ze hebben enorm te lijden van de intensieve landbouwmethoden, bestrijdingsmiddelen, verstening en ons ‘traditioneel’ groenbeheer. Dat heeft grote gevolgen voor de natuur én voor de mens. Zo’n tachtig procent van ons groenten, fruit en andere eetbare gewassen is namelijk afhankelijk van bijen.


Arnhem nog bijvriendelijker

Op vrijdag 11 maart, de eerste dag van NLdoet, heeft wethouder Bouwkamp de prijs in ontvangst genomen. De gemeente krijgt een insectenhotel van TP Solar, bloembollen van JUB Holland, bijvriendelijke planten van Griffioen en ecologisch advies van TAUW cadeau. De planten gaan meteen de grond in: betrokkenen en buurtbewoners gaan direct na de uitreiking aan de slag. De bloembollen worden uitgedeeld onder groene buurtinitiatieven, als dank voor hun inzet voor de wilde bij.

Extra beloning voor de gemeente namens TAUW

TAUW helpt publieke organisaties, bedrijven en bedrijvenparken natuurinclusief te denken door kansen voor biodiversiteitherstel in hun regio in beeld te brengen en om te zetten in heldere ambities. Nederland Zoemt is een project van IVN Natuureducatie en Natuur & Milieu, met als doel het structureel vergroten van het voedselaanbod en de nestgelegenheid voor wilde bijen in Nederland. Als sponsor van IVN Natuureducatie en de campagne Nederland Zoemt, willen we de gemeente Arnhem graag helpen bij hun missie om de gemeente zo bijvriendelijk mogelijk te maken. Daarom hebben wij als extra beloning ecologische adviesuren beschikbaar gesteld.

Frank Aarts, teammanager ecologie en biodiversiteit van TAUW die op 11 maart deze extra beloning namens TAUW uitreikte vertelt:

“Ook dit jaar was het weer erg leuk om de prijs voor bijvriendelijkste gemeente bij te wonen, en als je ziet wat Arnhem de afgelopen jaren heeft bereikt, is deze titel dik verdiend. Wat specifiek opvalt, is de nauwe betrokkenheid van diverse natuur- en wijkverenigingen en de enorme inspanning die zij leveren om samen met de gemeente de wijken in Arnhem biodiverser te maken.”

 

TAUW & IVN

Sinds 2014 is TAUW sponsorpartner van IVN. Elk jaar stellen we 10.000 euro ter beschikking. Daarmee werkt IVN aan een duurzame samenleving, met als achterliggende gedachte dat betrokkenheid bij de natuur duurzaam handelen stimuleert. Eén van de programma’s waar onze sponsorbijdrage voor wordt ingezet is ‘Nederland Zoemt’, een landelijk actieprogramma voor de wilde bij georganiseerd door IVN en Natuur & Milieu.

Gerelateerd nieuws

13 maart 2023 | Nieuws

Gouda bekroond tot bijvriendelijkste gemeente 2023

Gouda is door Nederland Zoemt verkozen tot bijvriendelijkste gemeente van Nederland. De gemeente zet zich samen met veel bewoners bijzonder in om van de gemeente een veilige en voedselrijke thuishaven…

26 oktober 2022 | Nieuws

TAUW draagt bij aan groene bedrijventerreinen dankzij miljoenenimpuls

Bedrijventerreinen in Nederland worden dankzij een impuls uit het Nationaal Groeifonds de komende jaren omgetoverd tot groene, klimaatbestendige en energie-efficiënte plekken, waar werknemers prettig kunnen…

23 juni 2022

Bouwsector slaat handen ineen voor meer biodiversiteit met Stichting…

Lees verder...
16 mei 2022

TAUW door Deloitte verkozen tot Best Managed Company 2021/2022

Lees verder...
16 maart 2022

Arnhem bekroond tot bijvriendelijkste gemeente 2022

Lees verder...

Hoe kunnen wij u helpen?

Leg uw vraagstuk voor aan onze experts, wij adviseren graag.