‘Minder lachgas bij rioolwaterzuivering dankzij machine learning’ genomineerd voor De Vernufteling

TAUW zet kunstmatige intelligentie in om de emissie van lachgas dat vrijkomt bij de zuivering van ons rioolwater, te verminderen. Met deze innovatie zijn we genomineerd voor de juryprijs van De Vernufteling, de jaarlijkse prijs die Koninklijke NLingenieurs in samenwerking met De Ingenieur uitreikt aan het advies- of ingenieursbureau met het meest vindingrijke project.

23 december 2021

Nieuwe techniek

De zuivering van ons afvalwater gebeurt met hulp van bacteriën. Deze bacteriën zetten bijvoorbeeld het schadelijke ammonium om in minder schadelijke stoffen zoals nitraat en stikstofgas. Een klein deel van het stikstof (N) uit het ammonium, minder dan 2 procent, eindigt echter in de verbinding N2O, ofwel lachgas. Dat is ongunstig, want lachgas breekt de ozonlaag af en is als broeikasgas 265 keer effectiever dan CO2.

Hoe de vorming van lachgas tijdens de rioolwaterzuivering is te voorkomen, is nog niet bekend. Omdat er bij de waterzuivering veel processen tegelijkertijd plaatsvinden, is het lastig om precies te bepalen welk mechanisme de lachgasvorming veroorzaakt.

Daarom zetten wij kunstmatige intelligentie in. Als machine learning ergens goed in is, is het wel het vinden van patronen in grote datasets. Het model krijgt hiervoor gegevens aangeleverd over de samenstelling van het water, die continu met sensoren wordt gemeten.

Momenteel passen we deze nieuwe techniek toe bij de zuiveringsinstallaties in Zwolle en Kampen en ondertussen zijn we bezig om een volledig autonoom machine-learningmodel te ontwikkelen dat de zuiveringsinstallaties op eigen houtje kan bijsturen.

Meer informatie over onze inzending is te vinden op de website van De Vernufteling, waar onze collega Ronnie Berg nadere uitleg geeft over de voordelen van deze nieuwe techniek.


De Vernufteling

De uitreiking vindt plaats op 27 januari 2022 op de nieuwjaarsreceptie van Koninklijke NLingenieurs. Voorafgaand aan de uitreiking van de vak-en publieksprijs is er op deze dag een livestream met presentaties van alle inzendingen.

Meer informatie over De Vernufteling >>

Gerelateerd nieuws

3 maart 2022 | Nieuws

Bezoek ons tijdens de Aqua Nederland Vakbeurs!

Met trots presenteert TAUW zich van 15 tot en met 17 maart 2022 op Aqua Nederland in de Evenementenhal Gorinchem, hét trefpunt voor professionals uit de watersector. Ons centrale beursthema ‘Wij werken…

23 december 2021 | Nieuws

‘Minder lachgas bij rioolwaterzuivering dankzij machine learning’ genomineerd voor De Vernufteling

TAUW zet kunstmatige intelligentie in om de emissie van lachgas dat vrijkomt bij de zuivering van ons rioolwater, te verminderen. Met deze innovatie zijn we genomineerd voor de juryprijs van De Vernufteling,…

29 oktober 2021

Raamovereenkomst TAUW/HKV met waterschappen Noorderzijlvest en…

Lees verder...
18 oktober 2021

RWZI Weesp officieel geopend: eerste Full Scale ICEAS in Nederland…

Lees verder...
15 september 2021

TAUW de komende jaren met Water Zuiveringen Alliantie partners…

Lees verder...

Hoe kunnen wij u helpen?

Leg uw vraagstuk voor aan onze experts, wij adviseren graag.