Monumentale Goejanverwellesluis feestelijk geopend

De renovatie van de historische Goejanverwellesluis in Hekendorp zit erop. Onlangs vond de feestelijke opening plaats van deze monumentale sluis, waarvan Tauw in opdracht van Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden het gehele renovatietraject heeft begeleid.

De openingsceremonie trok bijzonder veel aandacht. Niet alleen van bewoners, maar van heinde en verre waren geïnteresseerden naar Hekendorp afgereisd om de ceremonie, begeleid met saluutschoten bij te wonen.

Cultuurhistorie

De Goejanverwellesluis speelt een voorname rol in de vaderlandse geschiedenis. Op 28 juni 1787 werd Wilhelmina van Pruisen door de patriotten aangehouden nabij de Goejanverwellesluis. Dit gebeurde op het hoogtepunt van de strijd tussen de patriotten en de prinsgezinden en leidde uiteindelijk tot de val van de partriotten. De huidige vorm van de sluis is in circa 1870 gebouwd (de eerste constructie rond 1365) en heeft een rijksmonumentale status.

Rol van Tauw

Tauw is sinds 2010 betrokken bij het herstel van de sluis en heeft het gehele renovatietraject begeleid. Hierbij is niet alleen het sluisdeel gerenoveerd, gemechaniseerd en geëlektrificeerd, maar ook in slechts vier weken de complete, gemetselde heulbrug vervangen door een nieuwe betonnen draagconstructie. Het gehele complex is nadien - aan de hand van een ansichtkaart - weer ‘aangekleed’ conform de uitstraling zoals deze ruim honderd jaar geleden was. Vooral het nieuwe ‘oude’ gietijzeren hekwerk is hierbij een in het oog springend detail.

De Goejanverwellesluis ligt op een scharnierpunt in Hekendorp en de werkzaamheden zorgden dan ook voor de nodige overlast, met name voor de direct aanwonenden. Vanwege de geïsoleerde ligging van het dorp was het project ook logistiek een enorme uitdaging.

Samen met de onlangs gerenoveerde inlaat van Hekendorp zijn de verbindingen tussen de Hollandse IJssel en de Enkele en Dubbele Wiericke weer functioneel voor peilbeheer en als vaarverbinding. Het werk is gereed en het prachtige sluiscomplex kan weer jaren mee!

Zie ook: Gerenoveerde historische Goejanverwellesluis valt in de prijzen