RWZI Weesp officieel geopend: eerste Full Scale ICEAS in Nederland in bedrijf genomen

De nieuwe rwzi Weesp is sinds februari 2020 in bedrijf en is de eerste in Nederland waar het innovatieve ICEAS-systeem van watertechnologiebedrijf Xylem op volledige schaal wordt toegepast. Het bijzondere is dat het gehele zuiveringsproces in één stap, verdeeld over twee tanks, plaatsvindt. Dit levert veel duurzaamheids- en onder-houdsvoordelen op: het systeem is energiezuinig en er zijn minder tanks nodig waardoor er bij de bouw minder grondstoffen nodig zijn. Het systeem blinkt uit in eenvoud en is modulair uit te breiden. Bij het klimaatadaptieve ontwerp en de realisatie is Virtual Reality en BIM toegepast. TAUW was verantwoordelijk voor het integrale ontwerp en heeft intensief meegeholpen met de opstart.

18 oktober 2021

De officiële opening vond op 14 oktober 2021 plaats in aanwezigheid van Peter Smit (bestuurder Waterschap Amstel, Gooi en Vecht) en Remco Hoeboer, directeur Mobilis, door een symbolische druk op de knop van de ICEAS-zuivering. Remco Hoeboer, directeur Mobilis: “Door de optimale samenwerking en het gebruik van de kennis en kunde van alle partijen, kunnen wij nu deze gezamenlijke opening vieren met een succesvolle zuivering als resultaat.”

 

Terugblik symposium

Tijdens het aansluitende symposium 'ICEAS Weesp van Virtual Reality naar ECHT' werden vakinhoudelijke kennis en ervaringen gedeeld die zijn opgedaan tijdens de bouw en zijn gebruikt voor het operational window voor de periode daarna.

Daarbij zijn Waternet, Mobilis, Xylem en TAUW ingegaan op de technologische achtergronden van het ICEAS concept, het 3D ontwerpproces met BIM, de klimaatadaptiviteit, de huidige technologische prestaties, en op de knelpunten qua licht slib en hoe die zijn opgelost. Er is in de breedte ingegaan op de lessons learned, zowel in het BVP proces als bij de verdere samenwerking tussen de partijen, én op de intensieve gezamenlijke aanpak toen het moeilijk ging. Dat heeft geleid tot een mooi project, waarvoor door projectmanager Jacqueline de Danschutter een ‘score 8’ werd gegeven.

Dit symposium is terug te zien via onderstaande video.


“We zijn als betrokkenen van TAUW trots dat we aan dit bijzondere project mochten meewerken en het samen met onze partners tot een succes konden maken”
, vertelt Berend Reitsma van TAUW. 


Meer informatie over RWZI Weesp

Binnenkort zullen in het vakblad H2O twee artikelen over dit project verschijnen. Het eerste artikel gaat over het 3D ontwerpen en BIM; het tweede artikel over de technologische prestaties en de uitgevoerde onderzoeken. 

Zie voor meer informatie ook onze projectpagina Nieuwbouw rwzi Weesp

Gerelateerd nieuws

3 maart 2022 | Nieuws

Bezoek ons tijdens de Aqua Nederland Vakbeurs!

Met trots presenteert TAUW zich van 15 tot en met 17 maart 2022 op Aqua Nederland in de Evenementenhal Gorinchem, hét trefpunt voor professionals uit de watersector. Ons centrale beursthema ‘Wij werken…

23 december 2021 | Nieuws

‘Minder lachgas bij rioolwaterzuivering dankzij machine learning’ genomineerd voor De Vernufteling

TAUW zet kunstmatige intelligentie in om de emissie van lachgas dat vrijkomt bij de zuivering van ons rioolwater, te verminderen. Met deze innovatie zijn we genomineerd voor de juryprijs van De Vernufteling,…

29 oktober 2021

Raamovereenkomst TAUW/HKV met waterschappen Noorderzijlvest en…

Lees verder...
18 oktober 2021

RWZI Weesp officieel geopend: eerste Full Scale ICEAS in Nederland…

Lees verder...
15 september 2021

TAUW de komende jaren met Water Zuiveringen Alliantie partners…

Lees verder...

Heeft u een vraag over dit nieuwsbericht?

Leg uw vraagstuk voor aan onze experts, wij adviseren graag.