Een profiel dat in één keer duidelijk maakt wat de biodiversiteitsambitie van een project is: hiermee won TAUW de prijsvraag van waterschappen Hoogheemraadschap van Schieland & Krimpenerwaard, Hoogheemraadschap van Delfland, Waterschap Brabantse Delta en Waterschap Hollandse Delta. De waterschappen willen biodiversiteit op een slimme manier verankeren in projecten en de biodiversiteitsprofielen zijn ‘leuk én toepasbaar’.
Het herstel van biodiversiteit is belangrijker dan ooit. Daarin spelen waterschappen een belangrijke rol. Als beheerder van grote oppervlakten natuurterreinen, dijken en waterwegen hebben zij veel invloed op natuurontwikkeling en verbetering van het ecologisch evenwicht. Daarom zoeken zij slimme manieren om biodiversiteit te verankeren in ieder project. Met een prijsvraag daagden ze alle marktpartijen uit de raamovereenkomst Integrale Technische Adviesdiensten (ROK ITA) uit om met een vernieuwende, makkelijk toepasbare oplossing te komen.
TAUW presenteerde de biodiversiteitsprofielen (bedacht door Martin van Oosterhout, Mirjam van der Plas, Sanne de Groot en Saskia Wijte – van der Pols). Hierbij koppelen we elk toekomstig project binnen de waterschappen van ROK ITA tijdens een startsessie aan een bepaald profiel dat past bij de biodiversiteitsambitie. In totaal komen er vijf profielen, allen vernoemd naar een bestaande Nederlandse plant- of diersoort. Aan de hand van deze diersoort en een korte omschrijving is meteen voor iedereen duidelijk wat de ambitie is van dit project. Denk bijvoorbeeld aan de regenworm (focus op bodemkwaliteit), de vos (focus op educatie/kennisdeling) of de stadsduif (weinig ambitie op het gebied van biodiversiteit).
De biodiversiteitsprofielen werden door een jury van waterschappen en deelnemers verkozen tot winnaar van de prijsvraag. De jury omschreef de inzending van TAUW als volgt: “We kregen veel goede inzendingen en die van jullie is het beste beoordeeld door het gemiddelde van de jury (50%) en van de marktpartijen (50%). Vanuit de jury zagen we vooral dat jullie idee van de profielen enthousiasmeert en dat het prikkelt om de ambitie stevig neer te zetten. Verder is het goed toepasbaar en hopen we hiermee echt een biodiversiteitsslag kunnen maken.”
Mirjam van der Plas en Saskia Wijte – van der Pols van TAUW namen op 23 september tijdens de marktdag van ROK ITA de prijs in ontvangst. TAUW krijgt €20.000,- om de biodiversiteitsprofielen samen met de waterschappen te realiseren en in de praktijk te brengen. Saskia Wijte – van der Pols: ‘De prijs is een mooie beloning voor onze creativiteit, maar vooral een aanmoediging om gezamenlijk meer te doen aan herstel en versterking van biodiversiteit. Met de biodiversiteitsprofielen hebben waterschappen van ROK ITA, maar ook andere organisaties, een laagdrempelige methode om biodiversiteit structureel te verankeren in hun projecten.’
Gouda is door Nederland Zoemt verkozen tot bijvriendelijkste gemeente van Nederland. De gemeente zet zich samen met veel bewoners bijzonder in om van de gemeente een veilige en voedselrijke thuishaven…
Bedrijventerreinen in Nederland worden dankzij een impuls uit het Nationaal Groeifonds de komende jaren omgetoverd tot groene, klimaatbestendige en energie-efficiënte plekken, waar werknemers prettig kunnen…
Leg uw vraagstuk voor aan onze experts, wij adviseren graag.