Watersystemen in stedelijk gebied

Een gezond en aantrekkelijk watersysteem in stedelijk gebied is belangrijk voor burgers, dieren en planten. Dat is een watersysteem met helder water met afwisselende begroeiing in het water en langs de oever, vrij van dikke krooslagen of blauwalg. Een goede waterkwaliteit verhoogt de kwaliteit van de leefomgeving en werkt positief door op de vastgoedprijzen, de sociale cohesie en de gezondheid. Waterschappen en gemeenten zijn verantwoordelijk voor het stedelijk water, dat valt onder ‘overig water’. Zij moeten doelen vaststellen waar hun wateren in 2027 aan voldoen. Het opstellen van streefbeelden en -doelen en het monitoren van vorderingen is daarvoor een belangrijk hulpmiddel.

Inzicht in realisatie van doelen

Een Ecoscan is een momentopname van de ecologische kwaliteit en biodiversiteit van uw water en oevers. De scan laat zien in hoeverre uw gestelde doelen voor ‘overig water’ worden gehaald. We maken een beoordeling van de watergang op basis van parameters als waterplantenbedekking, helderheid water en slibdikte. Hiermee wordt inzichtelijk wat de uitdagingen op het gebied van ecologische waterkwaliteit en biodiversiteit, waarmee passende maatregelen gedefinieerd kunnen worden. De data van de monitoring verwerken we in een advies op maat, met concrete oplossingen.

Ondersteuning bij waterkwaliteit

Goede waterkwaliteit en biodiversiteit is van groot belang voor de leefbaarheid van steden. Daarom zien veel gemeenten, provincies en waterschappen het belang van professioneel beleid op het gebied van het beheer en onderhoud. TAUW beschikt over alle inhoudelijke kennis om u tijdens dit proces volledig te ondersteunen. Dat doen we met handige methodieken als de Ecoscan, maar ook dienstverlening als:

  • advies en ondersteuning bij visievorming;
  • het geven van input in een beleidsstuk door één van onze adviseurs;
  • of met het inbrengen van inhoudelijke kennis bij gesprekken tussen verschillende belangenpartijen (bijv. Waterschap en gemeente) om hiervoor kaders op te stellen.

 

Heeft u een vraag?

Neem contact op met één van onze adviseurs.

Michiel Wilhelm

 +31 65 34 38 96 5

 Stuur mij een mail

Het nut van streefbeelden voor stadswateren

Water in de stad heeft uiteenlopende functies. Je kan er in zwemmen, varen en vissen. Of er gewoon naar kijken en stil van genieten. Streefbeelden dragen er aan bij dat stadswateren schoon, gezond en beleefbaar zijn of worden. TAUW ontwikkelde met het Netwerk Water & Klimaat een snelle methode voor het opstellen van doelen.

Lees verder

 

Hoe werkt de Ecoscan?

De Ecoscan werkt in vijf stappen van inventarisatie naar helder advies. We leggen de verschillende stappen uit:

  • Stap 1: Inventarisatie

We vertalen uw opgestelde doelen voor ‘overig water’ naar goede parameters die we tijdens de scan onderzoeken. Zoals aanwezigheid van plantensoorten of helderheid van water. Heeft u nog geen doelen? Dan helpen we u deze graag opstellen.

  • Stap 2: Monitoring

Onze veldwerkers gaan het veld in en bezoeken de gewenste meetpunten. Over een traject van 100 meter voeren we de Ecoscan uit, waarbij een veldwerker parameters zoals waterplantenbedekking, water- en oeversoorten, helderheid water en slibdikte controleert. Doordat de veldwerkers alleen een tablet/GSM en een hark met meetschaal nodig hebben kan het veldwerk in stedelijk gebied vaak te fiets worden uitgevoerd.

  • Stap 3: Berekenen scores

De parameters worden vaak ingezet om berekeningen (scores) te maken voor:

  • Stadswaterbeoordeling volgens streefbeeldensystematiek (of berekening voor uw doelen ‘overig water’
  • Ecologisch kwaliteitsniveau volgens landelijke EBEO-stadswater (methode ontwikkeld door STOWA
  • Score op de maatlat Overige waterflora van de Kaderrichtlijn Water
  • Zwerfafval volgens de systematiek van het kennisplatform CROW
  • Biodiversiteit

  • Stap 4: Overzichtelijke factsheets

TAUW ontwikkelde verschillende apps die parameters eenvoudig omzetten naar scores en in overzichtelijke factsheets per locatie worden gepresenteerd. In zo'n factsheet staat een overzicht van de algemene parameters, enkele foto’s en een samenvatting van de belangrijkste parameters. Daarnaast worden de doelen toegevoegd, zodat inzichtelijk is of het water voldoet aan de doelen. Indien dat niet zo is kan een oplossingsrichting toegevoegd worden. De factsheet kan ook eenvoudig worden gedeeld.

  • Stap 5: Advies op maat

In een overkoepelend rapport beschrijven we de methodiek, algemene aandachtspunten en bijzonderheden, een algemeen advies en plaatsen we overzichten voor vergelijkingen over de jaren of tussen locaties.

 

Projectreferentie: Monitoring biodiversiteit en waterkwaliteit stadswateren beheergebied HDSR

In 2015 heeft het Netwerk Water & Klimaat TAUW opdracht gegeven om de ecologische kwaliteit van de wateren en oevers van 360 stadswateren in kaart te brengen. Hiervoor is een door STOWA bedachte beoordelingsmethode gebruikt, maar ook een door TAUW ontwikkelde eenvoudiger systematiek die inzicht geeft in de eventuele knelpunten (onder andere doorzicht, zwerfvuil, kroosbedekking en plantengroei). Een verbeterde versie van deze systematiek wordt in de zomer van 2021 toegepast als de stadswateren opnieuw bezocht worden om de ontwikkeling van waterkwaliteit en biodiversiteit in beeld te brengen.

Lees meer

 

Heeft u een vraag over monitoring van stadswateren?

Leg uw vraagstuk voor aan onze experts, wij adviseren graag.