Aanpassen aan het veranderende klimaat is vandaag de dag geen nieuws meer. Het implementeren van deze aanpassingen, het vernieuwen van denkwijzen en werkprocessen, en het uitvoeren van maatregelen veranderen echter wél met de dag. De leefomgeving klimaatadaptief maken? Daar is creativiteit voor nodig; buiten de gebaande paden denken én doen!
Contactpersoon: Edwin van der Strate
E-mail: edwin.vanderstrate@tauw.com
Tel: +31 65 31 66 61 3
Met een gecombineerde aanpak van gebied, gebouw en gebruiker kunnen we hittestress voorkomen. In onze whitepaper bespreken we welke factoren van invloed zijn bij het ontstaan van hittestress en - nog belangrijker - hoe we onze omgeving, gebouwen en ons gedrag hierop kunnen aanpassen. Geïnteresseerd in het volledige artikel? Vraag het whitepaper aan via onderstaande button.
Om in 2050 klimaatbestendig te zijn, moeten we morgen (maar het liefst vandaag al) klimaatadaptief handelen. Hoe doen we dat en waar moeten we beginnen? TAUW heeft samen met verschillende gemeenten, werkregio’s, provincies, waterschappen en woningbouw corporaties een pragmatische aanpak ontwikkeld waarbij we stapsgewijs tot een realistische en gedragen adaptatiestrategie en uitvoeringsagenda komen.
Tijdens hete periodes ervaart een groot deel van de mensen hittestress, met name de kwetsbare groepen in de samenleving. Het voorkomen van gezondheidsproblemen vraagt een integrale aanpak vanuit verschillende domeinen. Een lokaal hitteplan biedt kans om deze aanpak op lokaal niveau vorm te geven en de verschillende domeinen samen te brengen. Het opstellen van een lokaal hitteplan vraagt kennis over hitteproblematiek en een goed doordacht proces waarin samen met stakeholders vanuit verschillende domeinen nagedacht kan worden over concrete acties en maatregelen. TAUW heeft kennis en ervaring in huis om gemeenten te begeleiden bij het proces en het opstellen van zo’n lokaalhitteplan.
Voor álle projecten in de stad is het belangrijk dat klimaatadaptatie een rol krijgt. Bij grootschalige en kleinschalige nieuwbouw, bij renovatie van wijken, in de openbare ruimte en op bedrijventerreinen. De crux is om de juiste ingang te vinden in het proces, aan te sluiten bij klimaatstresstesten en risicodialogen, en te zorgen voor meerwaarde in het project.
Het uitvoeringsprogramma van uw gemeente doorvertalen naar concrete, maakbare maatregelen is makkelijker gezegd dan gedaan. Onze adviseurs stedelijk water ontwerpen oplossingen die passen binnen de integrale systeembenadering en effectief bijdragen aan uw klimaatopgave. Hierbij kijken we verder dan alleen de rioolbuis en maken we innovatieve oplossingsrichtingen boven- én ondergronds concreet. TAUW helpt u graag bij het ontwarren van uw stedelijke (water)opgave.
Met de watertoets worden de waterbelangen binnen ruimtelijke ontwikkelingen geborgd. Het traject van de watertoets brengt de initiatiefnemer en de beheerder met elkaar in gesprek. TAUW ondersteunt haar opdrachtgevers in het gehele traject van de watertoets.
Leg uw vraagstuk voor aan onze experts, wij adviseren graag.