Waarom een digitaal MER?

Plan- en besluitvorming gebeurt vrijwel altijd samen met verschillende betrokkenen zoals het bevoegd gezag, adviseurs, de initiatiefnemer(s), bewoners en belanghebbenden. Daarnaast merken we dat er in toenemende mate vraag is naar een toegankelijk, inzichtelijk en behapbaar MER. Omdat een MER ook ter inzage wordt gelegd, moet de informatie begrijpelijk en informatief zijn. Voor zowel omwonenden als voor deskundigen en bestuurders. Van de publiekssamenvatting aan het begin tot de laatste bijlage van een achtergrondrapport. 

Met de inwerkingtreding van de Omgevingswet wordt het belang van een toegankelijke presentatie van alle informatie in een MER alsmaar groter. Er komen nieuwe milieuthema’s bij, zoals klimaatadaptatie, duurzaamheid en circulaire economie. Daarnaast speelt de inbreng vanuit de omgeving een steeds grotere rol. Het digitaal MER heeft daardoor de toekomst, omdat het belangrijke informatie sneller vindbaar maakt voor de verschillende doelgroepen.

Hoe ziet een digitaal MER er uit? 

Een digitaal MER is te vergelijken met een website, waarin (milieu)informatie van een project gelaagd wordt weergegeven. Bijvoorbeeld door middel van tabbladen. Hiermee wordt aangesloten op verschillende informatiebehoeftes. Een voorbeeld van een digitaal MER - waar de adviseurs van TAUW aan hebben bijgedragen - is die van Meanderende Maas

Wat zijn de voordelen van een digitaal MER?

Naast een betere toegankelijkheid biedt het digitaal MER de mogelijkheid om moderne presentatiemogelijkheden zoals 3D-simulaties in te zetten, zodat de informatie niet alleen in tekst maar ook in beeld wordt overgebracht. Op deze manier kan visueel inzichtelijk worden gemaakt wat de te verwachten effecten zijn op een specifieke plek. Bijvoorbeeld het effect op de natuurwaarden in de omgeving. 

Gebruikers van het digitaal MER worden sneller en beter geïnformeerd en kunnen daarom relevante bevindingen meegeven in de procedure. Dit heeft voordelen voor het verloop van de procedure en de kwaliteit van de communicatie, zowel intern als extern. Op deze manier kan het digitaal MER de kwaliteit van plannen en projecten ten goede komen. De informatie in het digitaal MER wordt hierdoor gebruikt waar het voor bedoeld is: het meewegen van het milieubelang in de besluitvorming. Kortom; een digitaal MER is goed leesbaar, overzichtelijk en draagt bij aan doeltreffende communicatie.

Voorbeeldprojecten digitaal MER

  • Meanderende Maas: digitaal MER
    Het doel van het project Meanderende Maas in de provincie Noord-Brabant is om de Maasdijk tussen Ravenstein en Lith te versterken, de rivier meer ruimte te geven en het gebied een impuls te geven. Het digitale MER, dat TAUW voor dit project heeft opgesteld, maakt de informatie toegankelijk en leesbaar. De website biedt achtergrondinformatie over de verschillende fasen van het project, de verschillende alternatieven, de beoordeling van de milieueffecten en de keuze voor het voorkeursalternatief.
  • Omgevingsvisie provincie Utrecht: digitale samenvatting milieueffecten
    De website over het planMER bij de Omgevingsvisie van de provincie Utrecht is een digitale samenvatting van het MER. Aan de hand van een aantal tabbladen wordt overzichtelijk antwoord gegeven op een aantal vragen. Wat zijn bijvoorbeeld de conclusies en aanbevelingen vanuit het MER? Waarom moeten er eigenlijk een planMER en een Omgevingsvisie komen, en wat zijn de effecten van de Omgevingsvisie op de leefomgeving?
  • Railterminal in Gelderland: storymap
    De pagina die is ontwikkeld in aanvulling op het (papieren) MER voor de Railterminal in Gelderland biedt een handig overzicht van het plan en de varianten. In een aantal tabbladen is de (milieu)informatie  overzichtelijk weergegeven. De bijgevoegde kaarten geven een duidelijk beeld van de varianten en alternatieven die onderzocht zijn.

 

Heeft u een vraag over het digitaal MER?

Wilt u meer weten over de mogelijkheden van een digitaal MER voor uw plan, project of participatietraject? Neem dan via onderstaand formulier contact met ons op.