Tegenwoordig zijn wadi’s niet meer weg te denken in de leefomgeving en vormen ze een belangrijk onderdeel van het (stedelijke) watersysteem, zeker in het kader van klimaatadaptatie. Maar in de praktijk blijkt dat regelmatig niet bekend is waar allemaal wadi’s liggen, welke verhardingen hierop aangesloten zijn, hoe de wadi’s functioneren en welk onderhoud precies nodig is. Functioneren uw wadi’s nog naar behoren? Lees meer over onze aanpak
Wadi’s zijn verlagingen van het maaiveld waarin tijdelijk regenwater wordt opgevangen zodat dit in de bodem kan infiltreren of afgevoerd kan worden naar oppervlaktewater. Ze worden ook wel aangeduid als infiltratieveld, groene berging, stedelijke infiltratiestrook, bioswales en raingardens.
In en onder wadi’s kunnen verschillende voorzieningen aanwezig zijn die belangrijk zijn voor het functioneren, zoals een overloop (slokop), een drain of een infiltratievoorziening. Het doel van een specifieke wadi is afhankelijk van de situatie, grootte en inrichting:
Wadi’s worden vaak ingepast bij speelplaatsen of maken onderdeel uit van de stedelijke recreatievoorzieningen.
Uit recent onderzoek is gebleken dat bij zowel nieuwe als oudere wadi’s sprake kan zijn van flinke verontreiniging van de bodem.
In 2003 heeft Tauw in opdracht van de Stichting RIONED een eerste publicatie gemaakt met daarin de ontwerp- en beheeraspecten voor wadi’s. Een aantal jaren daarna heeft dat geleid tot richtlijnen voor het beheer- en onderhoud van wadi’s en andere infiltratievoorzieningen die door RIONED zijn uitgebracht in module C 3200 van de Leidraad Riolering.
In deze richtlijnen wordt er aangegeven dat er naast maaien nog veel meer nodig is om een goede werking van de wadi te waarborgen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan:
Wanneer wadi’s niet effectief onderhouden worden, bestaat niet alleen de kans dat de technische werking verminderd, maar ook dat de bodem en het aanwezige (grond)water verontreinigd raakt. Dit is een potentieel gevaar voor de leefomgeving.
Bekijk onze aanpak Neem contact op
Bovenaan deze pagina vroegen we: “Hoe staat het ervoor met uw wadi’s?”. Grote kans dat u daar niet het volledige inzicht in heeft. En daar bent u niet de enige in; veel gemeenten kampen met wadi-gerelateerde vraagstukken.
Om u daarbij te helpen hebben we een gestructureerde aanpak ontwikkeld zodat u inzicht krijgt waar wadi’s zich bevinden, in welke staat ze verkeren en welke acties u eventueel kunt ondernemen.
De eerste stap is inzicht verkrijging in waar wadi’s binnen het areaal aanwezig zijn. Daarbij wordt uitgezocht waar liggen ze, welke verharde oppervlakken hierop zijn aangesloten, hoe groot de wadi is, waar de slokops/overlopen zich bevinden, etc. Om te beoordelen hoe wadi’s functioneren en welk onderhoud noodzakelijk is, is bovenstaande inventarisatie essentieel.
Bovendien is deze informatie belangrijk voor uw GRP (Gemeentelijk RioleringsPlan). Er moet worden voorkomen dat regenwater rekentechnisch op de riolering terechtkomt. Door inventarisatie van de wadi’s kunnen de beheerkosten correct worden opgenomen in het GRP.
Als er een overzicht is van het aantal (en soorten) wadi’s, dan is het belangrijk om vervolgens de staat/toestand ervan in beeld te brengen. Hiervoor kunnen we, uiteraard situatieafhankelijk, verschillende onderzoeken uitvoeren.
Oriënterende quickscan
De bodem van een wadi wordt steekproefsgewijs (maar zorgvuldig) geanalyseerd met behulp van de handheld XRF. Zo wordt duidelijk of de grond verontreinigd is met zware metalen (zoals lood, koper en zink) en of er verdere acties ondernomen moeten worden. Daarnaast wordt de technische werking (bijvoorbeeld regenwaterinfiltratie) gecontroleerd.
Diverse soorten onderzoek
Naar aanleiding van het oriënterend onderzoek kan blijken dat nader onderzoek wenselijk is, bijvoorbeeld als er flinke verontreinigingen in de bodem/het water worden aangetroffen, of wanneer wadi’s grotendeels volstaan met water. Afhankelijk van de situatie zijn er verschillende onderzoeken die aanbevolen kunnen worden:
Op basis van de onderzoeksresultaten maken we inzichtelijk welke maatregelen nodig/wenselijk zijn om het functioneren van de wadi’s te herstellen of verbeteren. Maatregelen variëren van het bijwerken van kale plekken in de wadi tot het (deels) vervangen van de wadibodem omdat deze verzadigd is met verontreinigingen of slecht doorlatend is geworden.
Om ervoor te zorgen dat wadi’s in goede staat blijven verkeren, kan Tauw een beheer- en onderhoudsprogramma opstellen. Mogelijke onderdelen van beheer en onderhoud zijn:
Op basis van stap 1 t/m 4 is veel inzicht ontstaan in het functioneren van wadi’s in een gemeente, maar ook in specifieke aspecten per wijk of type wadi. Daarbij gaat het niet alleen om de technische (omgevings)aspecten, maar ook om de organisatie van het beheer.
Door deze informatie bij de beheerders op te halen, dit naast de gegevens van de stappen 1 t/m 4 te leggen en de huidige ontwerprichtlijnen, kunnen we adviseren waar verbeterpunten zitten in het ontwerp.
Leg uw vraagstuk voor aan onze experts, wij adviseren graag.