Tauw-project ‘Herinrichting Diever’ wint Gouden Sleutel tot Omgevingswet

Tauw, Movares, gemeente Rotterdam en Rijkswaterstaat hebben onder begeleiding van De Bouwcampus de handen ineengeslagen om samen te leren over de geest van de Omgevingswet. Op 15 mei presenteerden negen genomineerden hun ontdekkingen over het werken naar het idee van deze nieuwe wet. De vakjury reikte de ‘Gouden Sleutel tot de Omgevingswet’ uit aan het project ‘Herinrichting Diever’ van Tauw. De Publieksprijs werd gewonnen door de gemeente Rotterdam met het project ‘Reyersoord+’.

Ellen Wilms van Tauw kreeg de Gouden Sleutel overhandigd door Marc van Leeuwen, directeur P&E Stadsontwikkeling gemeente Rotterdam. Hij lichtte het oordeel van de vakjury als volgt toe: “Wat eruit sprong, is dat er voor de herinrichting van Diever 160 bomen gekapt zijn, zonder bezwaar. De bewoners waren aan zet. Het is een mooi voorbeeld van een duurzame leefomgeving; de wensen van wonen, cultuur en natuur zijn gecombineerd in een integrale aanpak. Dat moet een geweldige cohesie opleveren in het dorp.” Ellen noemde het winnen van de Gouden Sleutel ‘een gouden randje op deze dag’ die precies samenviel met de start van de uitvoering van het project in Diever (zie vlog hieronder).



Complimenten en nieuwe inzichten

Projecten die betrokken zijn bij een maatschappelijk vraagstuk gerelateerd aan de bouwketen (bouw, infrastructuur, ondergrond, vastgoed) werden door dit traject in het zonnetje gezet. De vier organisaties hadden twee projecten uit hun eigen werkomgeving genomineerd voor de ‘Gouden Sleutel tot de Omgevingswet’ en er was een gezamenlijk project ingediend. Tijdens de inspiratiebijeenkomst op De Bouwcampus gaf elke genomineerde een Pecha Kucha presentatie van hun praktijkvoorbeeld hoe gewerkt is in de geest van de Omgevingswet. Uit het publiek en van de vakjury ontvingen zij een feed forward. De een gaf een compliment over de enthousiaste presentatie, de ander roemde de manier van werken of de creativiteit. Er werden volop nieuwe inzichten opgedaan. Zie ook het videoverslag van de inspiratiebijeenkomst van 15 mei.

Bewustwording en trots

Een van de doelen van dit traject was om bewustwording te creëren dat de Omgevingswet niet enkel een juridisch verhaal is, maar een onderwerp dat in verschillende werkgebieden toegepast wordt waarbij we streven naar een uniforme taal. Binnen alle vier de organisaties is het gelukt om medewerkers bewust te maken dat ze al in de geest van de Omgevingswet werken.

Meer informatie over onze expertise over de Omgevingswet >>

Hoe kunnen wij u helpen?

Leg uw vraagstuk voor aan onze experts, wij adviseren graag.