Uitvoering HWBP-project versterking 7 sluizen Noord-Holland gestart

Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK), Friso Civiel en TAUW hebben onlangs het startschot gegeven voor de realisatie van het project ‘Versterking 7 kunstwerken in Noord-Holland’. Nu de partijen de verkennings- en planuitwerkingsfase gezamenlijk hebben afgerond, kan begonnen worden met de realisatie.

22 oktober 2021

Versterking 7 sluizen

Het Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP) heeft 7 sluizen langs de Markermeerdijk afgekeurd vanuit waterveiligheid. Deze moeten versterkt worden. Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) heeft hiervoor de verkenningsfase, planuitwerkingsfase en uitvoeringsfase als één opdracht aanbesteed en gegund aan aannemerscombinatie TAUW en Friso-Civiel (TFC). De uitvoeringsfase is in mei 2021 gestart en loopt tot de zomer van 2022. De realisatie is begonnen in oktober 2021.

''Het bijzondere aan dit project is de meerwaarde van de samenwerking. Omdat de drie partijen al vanaf het eerste moment dit project gezamenlijk oppakken, is de opgedane kennis en ervaring iedere keer meegegaan naar de volgende fase. En daar heeft het project nu profijt van, de voorbereidingstijd is minimaal en er kan in oktober al buiten gestart worden'', aldus Linda van Oostrum namens het HHNK.

Niet alleen deze unieke samenwerking maakt het project anders, ook is dit het eerste landelijke project waarin de opgave van het HWBP alleen uit kunstwerken bestaat. Van de zeven kunstwerken worden de komende maanden vijf versterkt. Twee sluizen voldoen straks weer aan de wettelijke normen door de aanpak van het sluitingsprotocol.

Uitvoeringsontwerpen en omgevingsmanagement

TAUW heeft in de uitvoeringsfase de definitieve ontwerpen van de sluizen waar fysieke aanpassingen noodzakelijk zijn, uitgewerkt tot uitvoeringsontwerpen. Tijdens de realisatie verzorgt TAUW namens TFC het omgevingsmanagement.

“Door naast onze eigen kennis en kunde ook de expertise van Friso Civiel al in de verkennings- en planuitwerkingsfase mee te nemen, konden we al vanaf de start met een scherpe aannemersblik naar de uitvoeringsalternatieven kijken en uitvoeringsrisico’s al vroeg tackelen, vertelt Anton van Essen van TAUW. Op alle fronten geldt: vroeg begonnen, veel gewonnen. Een mooi voorbeeld daarvan is het droogzetten van de vijf sluizen tijdens de planuitwerkingsfase. Dit bood de mogelijkheid om de staat van de kunstwerken al in een vroeg stadium nauwkeurig te beoordelen, waarmee we onduidelijkheden en risico’s voor het definitieve ontwerp voorkomen. Dit komt zowel de uitvoering als het eindresultaat ten goede.”

Gerelateerd nieuws

29 februari 2024 | Nieuws

Bezoek ons tijdens de Aqua Nederland vakbeurs 2024

Met trots presenteert TAUW zich van 19 tot en met 21 maart 2024 op Aqua Nederland in de Evenementenhal Gorinchem. Aqua Nederland is het grootste waterevenement op het gebied van afvalwater, drinkwater,…

7 februari 2024 | Nieuws

TAUW ontwerpt sluitstuk Vismigratierivier

Begin 2024 is een start gemaakt met een baanbrekend project om de Waddenzee te verbinden met het IJsselmeer. Het project bestaat uit de aanleg van een lange rivier die een geleidelijke overgang gaat vormen…

28 maart 2023

TAUW wint aanbesteding voor Rivierklimaatpark IJsselpoort

Lees verder...
5 oktober 2022

Sassluis Enkhuizen in de prijzen bij Nationale Sluizendag 2022

Lees verder...
7 september 2022

Zeven sluizen in Noord-Holland weer 100 jaar veilig

Lees verder...

Heeft u een vraag over dit nieuwsbericht?

Leg uw vraagstuk voor aan onze experts, wij adviseren graag.