Uitvoering HWBP-project versterking 7 sluizen Noord-Holland gestart

Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK), Friso Civiel en TAUW hebben onlangs het startschot gegeven voor de realisatie van het project ‘Versterking 7 kunstwerken in Noord-Holland’. Nu de partijen de verkennings- en planuitwerkingsfase gezamenlijk hebben afgerond, kan begonnen worden met de realisatie.

22 oktober 2021

Versterking 7 sluizen

Het Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP) heeft 7 sluizen langs de Markermeerdijk afgekeurd vanuit waterveiligheid. Deze moeten versterkt worden. Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) heeft hiervoor de verkenningsfase, planuitwerkingsfase en uitvoeringsfase als één opdracht aanbesteed en gegund aan aannemerscombinatie TAUW en Friso-Civiel (TFC). De uitvoeringsfase is in mei 2021 gestart en loopt tot de zomer van 2022. De realisatie is begonnen in oktober 2021.

''Het bijzondere aan dit project is de meerwaarde van de samenwerking. Omdat de drie partijen al vanaf het eerste moment dit project gezamenlijk oppakken, is de opgedane kennis en ervaring iedere keer meegegaan naar de volgende fase. En daar heeft het project nu profijt van, de voorbereidingstijd is minimaal en er kan in oktober al buiten gestart worden'', aldus Linda van Oostrum namens het HHNK.

Niet alleen deze unieke samenwerking maakt het project anders, ook is dit het eerste landelijke project waarin de opgave van het HWBP alleen uit kunstwerken bestaat. Van de zeven kunstwerken worden de komende maanden vijf versterkt. Twee sluizen voldoen straks weer aan de wettelijke normen door de aanpak van het sluitingsprotocol.

Uitvoeringsontwerpen en omgevingsmanagement

TAUW heeft in de uitvoeringsfase de definitieve ontwerpen van de sluizen waar fysieke aanpassingen noodzakelijk zijn, uitgewerkt tot uitvoeringsontwerpen. Tijdens de realisatie verzorgt TAUW namens TFC het omgevingsmanagement.

“Door naast onze eigen kennis en kunde ook de expertise van Friso Civiel al in de verkennings- en planuitwerkingsfase mee te nemen, konden we al vanaf de start met een scherpe aannemersblik naar de uitvoeringsalternatieven kijken en uitvoeringsrisico’s al vroeg tackelen, vertelt Anton van Essen van TAUW. Op alle fronten geldt: vroeg begonnen, veel gewonnen. Een mooi voorbeeld daarvan is het droogzetten van de vijf sluizen tijdens de planuitwerkingsfase. Dit bood de mogelijkheid om de staat van de kunstwerken al in een vroeg stadium nauwkeurig te beoordelen, waarmee we onduidelijkheden en risico’s voor het definitieve ontwerp voorkomen. Dit komt zowel de uitvoering als het eindresultaat ten goede.”

Gerelateerd nieuws

5 oktober 2022 | Nieuws

Sassluis Enkhuizen in de prijzen bij Nationale Sluizendag 2022

Op 30 september werd in Middelburg de Nationale Sluizendag georganiseerd. Stichting Historische Sluizen en Stuwen Nederland (HSSN) reikt elk jaar een prijs uit voor de best gerestaureerde sluis in Nederland.…

7 september 2022 | Nieuws

Zeven sluizen in Noord-Holland weer 100 jaar veilig

Vanaf 2018 heeft TAUW samen met Friso Civiel gewerkt aan de verbetering van zeven kunstwerken in Noord-Holland. Deze waterkerende kunstwerken waren vanuit het Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP) afgekeurd.…

3 maart 2022

Bezoek ons tijdens de Aqua Nederland Vakbeurs!

Lees verder...
11 november 2021

Whitepaper Waterveiligheid ‘Van Sober en Doelmatig naar Doelmatig…

Lees verder...
1 november 2021

Definitief ontwerp Stadsdijken Zwolle afgerond

Lees verder...

Heeft u een vraag over dit nieuwsbericht?

Leg uw vraagstuk voor aan onze experts, wij adviseren graag.